24 часа"

Вдигат надбавките за второ и трето дете, намаляват за четвърто, пето и т.н.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви във Варна, че се подготвят промени в Закона за семейно подпомагане. Чрез тях ще се насърчи раждаемостта. Надбавките за едно дете ще бъдат 30 лв., за две деца - 80 лв., за три - 130 лева. За всяко следващо ще се дават по 20 лева. Т.е. при 4 деца семейството ще получава 150 лв.

Промените в закона ще бъдат публикувани за публично обсъждане на сайта на МТСП идната седмица. В момента за 1 дете държавата дава 35 лв., за 2 деца - 50 лв., за всяко следващо по 35 лв.

„Труд"

Трябва тояга да удари и нещата в съдебната система ще тръгнат

Изборът на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд е добър. Той е ерудиран, професионалист като съдия и теоретик на правото. Честен и принципен. Не виждам възможност някой да му се обади и да му нареди - направи това или онова. Точно от хора като него в момента се нуждае съдебната власт, която напоследък показва своите отрицателни черти.

Слава Богу, че стигнахме до един добър избор на председател на ВКС, защото Панов притежава качествата да го заеме. Мога да споделя моите впечатления, защото го познавам лично. Изпълнителен директор съм на Центъра за обучение на адвокати. Колегията е от 15 000 души. Избираме най-добрите лектори. Поканих Панов да чете лекции по административно право. Държа на обратната връзка. Колегите го определят като способен и знаещ човек. Пълен професионалист, без нищо отрицателно.

„Стандарт"

Българската кирилица между Крепча и Улан Батор

През 864 г. княз Борис I взема решение, променило кардинално съдбата на България. В столицата Плиска е прието християнството и започват да се строят църкви. Още при езическите ханове България се превръща в една от трите империи на ранносредновековна Европа заедно с Византия и Франкската държава на Карл Велики. Границите й се простират от днешна Будапеща до река Днепър и от Карпатите до Егейско море. Но именно приобщаването към основната религия на Стария континент дава възможност за признаването на вековните успехи.

Военните победи са само една от страните на една империя. Заедно с тях е необходимо мощно развитие на културата, великолепни и вдъхващи респект строежи, монументално изобразително изкуство. И не на последно място - висока литература и книжовност. Но за тази цел е задължителна и собствена писменост, чрез която през Средновековието се показва идентичността.

„Монитор"

Пшеницата поевтиня, хлябът - не

Поевтиняване на пшеницата и царевицата, които иначе традиционно поскъпват през зимата, е отчетено през януари. Това съобщи Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ), цитиран от БТА.

Пшеницата за година е паднала с 9% до 310 лева за тон без ДДС. Според експертите от борсата цената се понижава заради добрата реколта и поскъпването на долара.