Отмяната на наказателните такси при предсрочно погасяване на кредити е сред водещите теми на всекидневниците.

„И старите ипотечни кредити ще се погасяват без наказателна такса
Забраната за налагане на наказателни такси при предсрочно погасяване на жилищни кредити ще важи и за вече сключени договори. Банките няма да могат да изискват компенсация от длъжниците, които се разплатят преди срока, независимо дали в договорите им съществуват подобни клаузи. Санкция, и то максимум от 1% от размера на предсрочно погасената сума, ще може да се налага, ако заемът е погасен изцяло преди внасянето на минимум 12 погасителни вноски.
Това реши парламентът при окончателното гласуване на промените в Закона за потребителския кредит вчера. По приблизителни данни решението засяга около 2/3 от съществуващите договори на домакинствата за жилищни кредити. Неустойките по тях варират между 3 и 5%.
Предложението за премахване на наказателните санкции и за старите ипотечни договори, сключени преди приемането на закона, бе лансирано в пленарната зала от депутата от "Коалиция за България" Янаки Стоилов. Той се аргументира, че не е редно банките да санкционират длъжници, които доброволно и предсрочно желаят да покрият дълга си. "Това е разумен текст, който намира баланса между интересите на кредитора и длъжника. Не ощетява кредитора, който ще получи парите си предсрочно, но в същото време дава възможност на длъжника да погаси задълженията си с лични средства или чрез рефинансиране при по-изгодни условия, без да бъде наказан", коментира Стоилов..." .- в. „Сега".

„Една от основните цели на поправките в Закона за потребителския кредит е да бъде хармонизирана българската среда и практика с тази на ЕС. Въвеждаме пазарно начало на формирането на лихвата такава, каквато е практиката в ЕС. Това обяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, пред журналисти в парламента.
По думите му няма да може вече да се определя лихвата със задна дата, а според пазарен индекс и комбинация от индекси, както е заложено в закона. Според него второто важно нещо е, че не се допуска изискването да се плащат банкови такси за една и съща услуга и се редуцира броят на услугите, които подлежат на таксуване от страна на банките. „На трето място, днес беше направена и гласувана една редакционна промяна, според която при потребителски и ипотечен кредит българските граждани, които са теглили такъв, даже и в предишен период, ще могат да се възползват от предимствата на новия закон и евентуално да потърсят възможности за по-евтино рефинансиране на своите кредити", каза той.
По неговите думи с тези основни промени в закона се създава една европейска по-силна конкурентна среда, която ще доведе до по-добро качество на банковите услуги и при други равни условия ще стимулира движението на лихвите надолу..." - в. „24 часа".

„Банковият туризъм се очертава като сериозен съперник на морския и планински това лято. Разцветът му може да бъде стимулиран от промените в Закона за потребителския кредит, приети окончателно от депутатите вчера. Текстовете трябва да влязат в сила след малко повече от 3 месеца. Те значително ще облекчат условията за рефинансиране на жилищните кредити и съответно смяна на банката, от която се теглят.
По предложение на депутата от левицата Янаки Стоилов парламентът почти единодушно прие, че таксата за предсрочно погасяване по жилищните заеми след първата година от срока на договора ще отпадне както за новите, така и за старите клиенти. Ако потребителят върне парите през първите 12 месеца, банката ще може да му наложи такса до 1%. За потребителските кредити остава досегашният ред - при променлива лихва няма такса, а при фиксирана тя може да е до 0,5% за първите година и до 1% след това.
Експерти, политици, потребители и дори някои банкери признават, че премахването на таксата за предсрочно погасяване е добра стъпка, защото ще увеличи конкуренцията между банките и клиентът сравнително евтино ще може да смени трезора си, за да получи по-ниска лихва. Въпреки това рефинансирането може и да не е изгодно, ако всички нотариални и други такси по прехвърлянето излязат по-високи от разликата в лихвите. Освен това винаги стои вариантът клиентът да предоговори заема с настоящата си банка, като таксата за тази услуга достига 500 - 1000 лв.
Най-голям стимул да прехвърлят заема си ще имат хората с кредити в левове, взети преди поне 1-2 години, и теглилите заеми в левове или евро преди 2006 г. или в периода 2009 - 2011 г. Всеки случай обаче трябва да се разгледа индивидуално. В момента новите оферти за жилищни заеми в левове са за средно 6,84% при средна лихва по старите договори 8,05%. В евро обаче сметката няма да излезе, защото новата лихва е 7,38% при среден процент от 7,52 по старите контракти..." - в. „Труд".

Наближаващите избори за Европейски парламент също са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

„БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност ще разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата на евроизборите на 25 май, други три формации - "Атака", "България без цензура" и АБВ са с изравнени шансове да получат по един мандат. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция АФИС, ръководена от Юри Асланов, който е член на националния съвет на БСП. 
Без шансове на евроизборите, но с потенциал за бъдещ парламентарен вот според изследването са Реформаторският блок и Националният фронт за спасение на България.
Очакваната от АФИС избирателна активност възлиза на 2.5-2.8 млн. души, което означава, че за един депутатски мандат ще са необходими най-малко 150-160 хил. гласа. 
От потенциалните гласоподователи 86% вече са взели окончателно решение за кого ще гласуват. Останалите все още се колебаят, като половината от тях се колебаят в избора си между две и повече партии, а избирателите от другата половина - дали да гласуват изобщо.
Резултатът от битката за първото място продължава да е неизвестен. Силите между водещите политически сили БСП и ГЕРБ са на кантар. Тази интрига увлича все повече  предпочитания в полза на двете партии и ощетява останалите играчи в състезанието, коментират социолозите.  Само тези две партии ще разпределят помежду си между 1.5 и 1.7 млн. гласове..." - в. „Дневник".

„8 партии, 6 коалиции и 5 инициативни комитета са се регистрирали за участие в евроизборите, съобщи ЦИК. Срокът за подаване на документи за политическите формации изтече в 18 часа...
ЦИК ще регистрира служебно всички партии, подали документи, но ако проверката на ГРАО, чийто срок е до 12 април, установи проблем с подписките от 2500 избиратели, регистрациите ще бъдат служебно анулирани.

Документи са подали партиите:
1. ГЕРБ
2. "Синьо единство"
3. БАСТА
4. Българска комунистическа партия
5. "Атака"
6. Българската левица
7. ДПС
8. Национален фронт за спасение на България (НФСБ)
9. "Глас народен"
10. "Зелените"
11. Съюз на комунистите в България
12. Зелена партия
13. Християндемократическа партия на България
14. Партия на Зелените
15. Национал-демократична партия
16. Българска демократична общност
17. Българска национално-патриотична партия
18. Партия на българските комунисти

Регистрация са заявили коалициите:
1. Реформаторски блок
2. България без цензура"
3. Коалиция за България
4. КОД - Антония Първанова, Илияна Раева - ОБ, НДСВ, СДП
5. АБВ
6. Националистически партии на България - Свобода и Либертас България
Регистрираните до момента инициативни комитети са за издигане на независимите кандидати за евродепутати Виктор Папазов, Александър Сандев, Румяна Угърчинска-Винсенти, Алекс Алексиев и Орлин Каменов Калев..." - в. „Труд".

„Две десни партии ще подкрепят кандидатската листа на ГЕРБ за изборите за Европейски парламент, стана ясно днес. Така за първи път формацията на Бойко Борисов влиза в официален политически съюз от своето създаване. Днес Генерала подписа споразумение с председателите на Радикалдемократическата партия (РДП) Захари Петров и на Българската социалдемократическа партия (БСПД) Йордан Нихризов. И двете партии са с дълго минало и са сред основателките на "Съюза на демократичните сили" след промените през 1989 година. 
И трите партии са се обединили около искането за оставка на кабинета "Орешарски", като са се ангажирали да работят за незабавни предсрочни парламентарни избори и формиране на бъдещо център-дясно правителство. Тримата са декларирали още, че ще продължат "политическото си партньорство на предстоящите парламентарни и местни избори"... - в. „Стандарт".

„След партийните структури в Кърджали, Смолян, Бургас и Пиринско и ДПС в Хасково и Кюстендил номинира Делян Пеевски за евродепутат.
ДПС Хасково е изпратило до централата на партията и още няколко предложения. Номинирани са заместник-министърът на отбраната Неджми Али, директорът на Областна дирекция „Земеделие" в Хасково Танер Емин, Мюмюн Халил и Орхан Кючюк, както и Мехмед Атаман, който си е направил отвод, съобщи областният лидер на движението Мехмед Атаман, цитиран от БНР.
ДПС в Кюстендил също номинира Делян Пеевски за водач на листата на партията за изборите за Европейски парламент. Организацията в Кюстендил е подредила по азбучен ред имената на 10 души..." - в. „24 часа".

„Въпреки че вече наближават сроковете, в които бюлетините за евровота трябва да се отпечатат, депутатите тепърва се канят да променят техния вид.
ДПС е внесла в последния момент поправка в Изборния кодекс, с която иска да промени вида на интегралната бюлетина за евровота, стана ясно вчера. От движението настояват номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче, а не в квадратче, за да се различават от номерата на партиите и да не объркват избирателите. Според кодекса вляво на бюлетината ще са изписани имената на партиите с поредните им номера, а вдясно само номерата на кандидатите, чиито имена ще бъдат изложени на видно място в изборното помещение. Според сега действащите текстове и двата номера ще са оградени в квадратчета. От ДПС обаче се опасяват, че избирателите могат да се заблудят кое точно от двете квадратчета трябва да задраскат. За целта от ДПС предлагат номерата на кандидатите вдясно да са оградени с кръгчета. От движението признават, че ще агитират избирателите си да не упражняват правото си на преференции и да отбелязват само номера на партията. В случай че избирателят се обърка и попълни само номера на някой от кандидатите, то бюлетината му ще бъде невалидна.
Предложението ще бъде обсъдено на заседанието на правната комисия днес заедно с внесените от ГЕРБ поправки в кодекса за увеличаване с един на членовете на ЦИК.
То обаче е в нарушение на правилника на НС, защото е извън обхвата на приетите на първо четене промени..." - в. „Сега".

Предстоящото посещение на генералния секретар на НАТО у нас, на фона та украинската криза, също намира място на страниците на всекидневниците.

„На 11 април на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще приеме генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, потвърдиха от прессекретариата на президента.
Двамата имат среща "на четири очи", след което ще се проведат пленарни разговори. В 11.50 часа президентът Росен Плевнелиев ще награди Андерс Фог Расмусен с орден "Стара планина" I степен.
В рамките на визитата си у нас Андерс Фог Расмусен ще има срещи с министър-председателя Пламен Орешарски, с министъра на отбраната Ангел Найденов и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин..." - в. „Сега".

„Президентът Росен Плевнелиев ще удостои генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с орден "Стара планина" - първа степен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Андерс Фог Расмусен пристига на посещение в България в четвъртък вечерта, но официалните му срещи ще бъдат в петък...
Визитата на Расмусен е броени дни след като в България беше един от неговите заместници, Тери Стаматопулос, който се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса..." - в. „Дневник".

„Единствено политическият и дипломатическият диалог могат да доведат до стабилизиране на ситуацията в Украйна. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин след заседанието на парламентарната комисия по външна политика.
Вигенин поясни, че на заседанието са обсъждани основно теми, свързани с Украйна, но и с мерките, които Министерство на външните работи предприема по отношение на подкрепата на туристическия бизнес, издаването на визи и облекчаването на този процес и други въпроси, в които няма нищо тревожно и необичайно.
„Информирах за актуалните събития в Украйна, за повишението напрежение в източните и югоизточните райони на страната, но и за готовността на руската страна да започне преговори в четиристранен формат - САЩ, Европейски съюз, Украйна и Русия с някои условия. Предстои да бъде уточнено как и кога би било възможно да се случи", каза външният министър.
Той поясни, че е информирал комисията и за последните 2 заседания в различни формати - срещата на външните министри на НАТО в Брюксел..." - в. „Стандарт".