Трусовете в съдебната система са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Съдията от Русенския районен съд Н. С. е бил задържан вчера по обвинение във вземане на подкуп, съобщи Върховната касационна прокуратура. Обвиняемият е арестуван от служители на ДАНС и прокурори от Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати.
Става дума за съдия по наказателни дела, който работи в Районния съд в Русе от 16 години. До този момент срещу него не са постъпвали официални жалби, нито е имал дисциплинарни наказания, напротив - атестиран е като независим и почтен с много добра оценка Той е и асистент по наказателно право в Русенския университет.
По информация на източници от прокуратурата и според сайта "Правен свят" съдията е задържан, докато получавал парите от бивш прокурор, сега адвокат - С.С. Прокурорът напусна системата през 2008 г., след като ВСС образува дисциплинарно производство срещу него заради пиянски скандал." - в. „Сега".

„Ръководителят на СГС Владимира Янева е притеснена от случващото се. За мен е най-добре да се разсекретят нещата, за да се види за какво става въпрос, обясни пред Нова ТВ  зам.-председателят на СГС Богдана Желявска.
Както е известно, оказа се, че съдия Янева е разписала разрешенията за използване на СРС-та по случая „Червей", които продължили не максималните 180 дни, както е по закон, а 300.
Желявска добави, че в момента атмосферата в съда е лоша, защото се стигнало до това да има противопоставяне между колегите. „Стана нещо, което от много години не бе ставало. Просто има разделение между колегите. Сред тях се върна страхът да не се говори публично, че има много работа, че колегите не се третират еднаквото и т.н.", обясни още Желявска.
Тя смята, че не трябва да има намеса в съдебната система, защото хората в нея може да се справят сами..." - в. „Труд".

„Наказание за шефката на Софийски градски съд Владимира Янева иска правосъдният министър Христо Иванов. Обмислям да внеса във Висшия съдебен съвет предложение за дисциплинарно производство, заяви той пред БНР. Поводът е, че Янева е подписвала разрешенията за специалните разузнавателни средства по аферата "Червеи". Ще предложа мярката, ако ВСС не вземе сам подобно решение, допълни Иванов. Според министъра правителството трябва да намери пари за изграждане на електронна система, която да регистрира всички СРС-та..." - в. „Стандарт".

„Министърът на правосъдието Христо Иванов обмисля да внесе във Висшия съдебен съвет предложение за дисциплинарно производство срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева...
Министърът ще предложи това, ако ВСС не вземе сам подобно решение, стана ясно от интервюто на Иванов по БНР..
Очаква се съдебните кадровици да получат разсекретения вариант на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства по разработката "Червеи".
Министър Христо Иванов определи констатациите в него като притеснителни в частта за сроковете, в които са били разрешавани СРС-та от Владимира Янева.
Правосъдният министър изрази и готовност Министерският съвет да осигури средства за изграждане на много коментираната електронна система, която да регистрира всички СРС-та и до която да имат достъп съдиите. Според него тази система  е много важна, включително и за да прекрати практиката конкретни съдилища безкритично да подписват искания за СРС-та...
Съдебната власт трябва да се реформира, за да изчисти останалите власти, коментира Христо Иванов..." - в. „Дневник".

Състоянието на службите за сигурност и  необходимостта от реформи в МВР също са сред водещите теми на всекидневниците.

„Янаки Стоилов: Отказът на Борисов да смени Лазаров и Писанчев е дистанциране от ситуацията
„Отказът на Борисов да смени Лазаров и Писанчев, назначени по времето на коалицията БСП-ДПС, е дистанциране от ситуацията, оставяйки нещата да се развиват по свой път", каза зам.-председателят на БСП.
Според него моделите на управление в България през последните 25 години са почти едни и същи, сменят се персонажите, остават в сила обслужваните от политиците интереси. „Има разпределение на ролите при управляващите. Такова е изявлението на Росен Плевнелиев срещу шефовете в МВР и ДАНС, така се отклонява общественото внимание, но накрая става това, което е решено предварително", смята Стоилов..." - в. „24 часа".

„Петков: Президент и премиер да се чуят
И президентът, и премиерът имат телефони и трябва да се чуят и да решат проблемите в службите. Това заръча зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Повод за думите му стана аферата "Червеи" и острите реплики, които се разменят около нея.
"Президентът има всички правомощия съобразно новия закон да реши въпроса и няма смисъл от публичен сблъсък с премиера", заяви Петков. Той предложи да се направи и парламентарна комисия, която да се занимае със случая, а не да се изнася квалифицирана информация от депутати..." - в. „Стандарт".

„Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи:
В МВР има идеи за няколко вида реформи и те засягат твърде много аспекти, тъй като МВР е огромно министерство...
Това, което конкретно се предложи, е да не се дават на всички служители на МВР тези привилегии - два месеца отпуск, ранно пенсиониране, 20 работни заплати и т.н. Предложението беше това да не се отнася за администрацията, а да остане само за полицаи и пожарникари.
Другите аспекти на т.нар. пътна карта е да се слеят Криминална и Охранителна полиция, за да бъде по-ефикасен моделът за управление на полицията. По този начин се намалява административната шапка, моделът е по-ефективен, защото двете работят в по-директен контакт и упражняват по-добър контрол върху областните структури.
Другите промени, които замисляме, не са точно реформи - като връщането на ГДБОП в МВР. В публичното пространство бяха изложени формалните аргументите за и против - кое е по-ефективно: да увеличиш ефективността на една специализирана разследваща институция с ГДБОП, сливайки я с една разузнавателна агенция, или да оставиш контра-разузнаването само . Основният проблем, който се изтъкваше, бе, че не е имало обмен на информация между ДАНС и ГДБОП. По много причини сливането обаче не даде очакваните резултати. Друг важен елемент от реформите е рамковият Закон за сигурността, и особено предвиденият Съвет за сигурност към правителството, който трябва да подобри координацията и обмена на информация между службите.
Това ще е особено необходимо, ако и НАП придобие разследващи функции, което може да се наложи, тъй като Икономическа полиция няма капацитет да разследват сложни данъчни и икономически престъпления. Реформата на МВР трябва да се впише в цялата реформа на сектора "Сигурност"...
Другата посока на реформи, в която може да се мисли, е ефективността както по отношение на борбата с битовата престъпност, така и по отношение на икономическата престъпност - там, където има политически интереси, клиентелистки кръгове и сложни обвързаности. За този аспект на реформата, а именно деполитизацията, още много не се говори. Автоцензурата на ръководители на най-различни нива да разследват високите нива на престъпността е може би най-голямото предизвикателство. Тоест отказ да се разследва купуване на гласове, корупцията или икономическата престъпност навсякъде, където има замесени политици. Засягат се политически интереси дори когато се разследват черно тото, защото всички отбори се притежават от олигарси, които веднага търсят протекция. За да се преодолеят тези проблеми, трябва да има реална деполитизация на МВР и тя трябва да е обект на по различна реформа. Да се разграничат ясно професионалното от политическото ръководство. И сега има такова разграничаване, което сегашният закон в някаква степен го прави, но пък политическата култура е такава, че щом сменим закона, и веднага има очаквания за персонални промени..." - в. „Дневник".

„Георги Ангелов, икономист:
Общо взето, МВР има страшно голям бюджет, колкото и да се твърди, че не му стигат парите. Всъщност като дял от общия бюджет и като дял от БВП ние сме в топ 3 по най-много разходи за полиция (отделно имаме и немалко разходи за пожарна и други неща, които са в МВР - академия, научни институти, болница и пр.). В същото време вземете който искате индикатор за резултати и ще видите, че България не е сред добрите примери. България е сред страните от ЕС с най-ниско доверие в полицията, с високо ниво на ПТП, висок дял на нерегистрирана престъпност, относително повече убийства, високи възприятия за корупция, много осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека и т.н.
Накратко, МВР има голям бюджет, но от това не произтичат големи резултати. Защото бюджетът не се използва ефективно...
Друг проблем е, че когато една структура стане много голяма и много сложна - с много функции, тя става неуправляема. Ако сложиш на едно място толкова много неща, с толкова много хора и с толкова много поделения, лични документи, пожарна, гражданска защита, всякакви научни институти, болници, спортни и какво ли още не, дори телефон 112, който реално е кол-център, специалната куриерска служба, с почивните станции, столовете и всичко останало, просто става неуправляема системата...
Бюджетът трябва да стане програмен и насочен към резултатите, т.е. средствата да се насочват към конкретни мерки и постигане на конкретни резултати..." - в. „Дневник".

Всекидневниците публикуват и обясненията на финансовия министър за вземането на нов държавен дълг от 8 милиарда евро.

„С поемането на нов външен дълг от 8 млрд. евро България ще си осигури финансова стабилност за следващите три години. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. "Държавата е взела 1,5 млрд. евро мостови заем, за да изплати гарантираните влогове на гражданите, които бяха в КТБ", обясни той пред БНР. Този заем е с предстоящ падеж. Все още във фискалния резерв има средства, които могат да го възстановят и ще го възстановят", каза финансист номер 1. Според него, ако България не иска да трупа нов дълг, трябва много бързо да премахне дефицита от бюджета си, т.е. да харчи само колкото събира от населението и от бизнеса.
"Дори да имаме балансирани бюджети през следващите години, пак трябва да платим дълговете, които сме поели преди това", коментира финансовият министър. Той смята, че не е драматично, ако парламентът откаже да ратифицира договора. Това обаче ще доведе до невъзможност държавата да си обслужва дълговете, което било "гръцки сценарий".
"Това, което съм предложил, е най-разумният подход", каза министърът..." - в. „Стандарт".

„Винаги, когато има дефицит, ще се наложи да бъдат поемани дългове. Такива, примерно, бяха поети през 2012 г., когато бях заместник-министър на Дянков. Падежът на 5-годишната емисия оттогава e 2017 година. Виждате как в един кратък период от време определени действия и диспропорции се събират накуп и те трябва да бъдат посрещнати.
Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред БНР по повод намеренията да се сключи споразумение с банки за средносрочна емисия на 8 млрд. евро дълг.
Докато има дефицит, ще се наложи да водим разговори за дълга. Затова предлагам разговорите да се съсредоточат върху това трябва ли бюджетът да бъде с дефицит и да харчим повече, отколкото изкарваме, подчерта той.
"Ако българската държава не иска да трупа нов дълг, тя трябва много бързо да премахне дефицита от бюджета си, т.е. да харчи само колкото събира от населението и от бизнеса. Дори да имаме балансирани бюджети в следващите няколко години, пак трябва да платим 6 милиарда евро, които сме поели преди това. Липсата на ратификация ще доведе до невъзможност на държавата да си обслужва дълговете, което вече наистина е "гръцки сценарий", каза още Горанов...
Според него е нормално когато се знаело, че има 6 милиарда падежи, предварително правителството да има стратегия в средносрочен период как тези огромни обеми от плащания ще бъдат подсигурени, така че да не се допусне неплатежоспособност на държавата. "Обратно - представете си, че след година-две по някаква причина се стигне до политическа нестабилност и няма действащ парламент, как тогава правителството ще може да извърши плащанията си по външния дълг? Или тезата на БСП е, че отново трябва да вървим към мораториум по плащанията на дълга и пълна изолация от международните пазари" ,коментира финансистът...
Параметрите на дълга са известни на цялата финансова общност, отчете министърът. Според него "нито един човек, изкушен от темата и доближавал се някога до практическото изпълнение на подобни операции", не се е изказал против. Средносрочната програма с 3-годишни договаряния, гарантира това, че българската държава е готова във всеки един момент, когато се наложи и когато е най-добре на пазара, да заема дълг, за да погаси и да покрие своите задължения..." - в. „Сега".

Вестниците съобщават и за уникална операция на лекари от „Пирогов", благодарение на която е спасено 5-годишно момиченце.

„Лекарите в "Пирогов" са спасили 5-годишно момиченце с уникална операция. Малката Мария има увреждане на гръдния кош и сърцето й било защитено само от кожа и мускулатура от външната среда.
Самата операция е била на 27 януари.
Всеки човек има 24 ребра, разпределени по 12 от всяка страна. При Мария има проблем с гръдния кош - в лявата половина на гръдния кош, три от ребрата са слепени, а на останалите ребра липсват краищата, които са към гръдната кост, разказват лекарите, цитирани от БГНЕС.
"Когато лекарите преглеждат детето се вижда как сърчицето му пулсира. Единствено има кожа и мускулатура между външната среда и сърцето", каза д-р Атанас Кацаров. Родители били при няколко лекари в търсене на помощ, случаят е уникален.
"До момента няма колеги, които да са се сблъскали с това", обяснява д-р Кацаров.
Лекарите са изправили изкривяването на гръбначния стълб. Те са поставили на момиченцето допълнителен външен корсет. Така няколко дни след операцията детето вече играе пълноценно..." - в. „Стандарт".

„Операцията е уникална не само за нашата страна, но и за Европа, защото благодарение на поставянето на 2 платки момиченцето може да води нормален живот. Имплантите помагат и за изправянето на гръбначният стълб на детето, който е бил изкривен вследствие на слепените ребра, обясни още доктор Атанас Кацаров.
По думите на д-р Атанас Кацаров, операцията, която у нас струва 12 000 лева, в чужбина би струвала над 20 000 евро...
„При операцията разделихме слепените ребра и понеже опасността от връщане обратно на същото състояние е голямо, те бяха фиксирани с импланти, които задържат ребрата на необходимото разстояние, така че да не се слепват отново и да изправят съществуващото изкривяване на гръбначния стълб".
Майката на Мария - Иванка Христозова, разказа през какво са минали, преди да се насочат към екипа на докторите Атанас Кацаров и Росен Дребов, извършили операцията на детето в Пирогов:
„Преди около година открихме, че има проблем. Лекарите, с които тогава правихме консултации, бяха на мнение, че за момента нищо не може да се направи. След репортаж открихме да потърсим д-р Кацаров. Той откри проблема със сраснатите ребра. Сега трябва да пазим сърдечната област, а и тя самата да се научи да се пази"... - в. „24 часа".

В. „Труд" информира за продажби на фалшиви лекарства по интернет:
„60% от лекарствата в интернет са фалшифицирани
Много фирми правят сайтове като онлайн аптеки, чрез тях продават незаконно лекарства и заблуждават пациентите, заяви пред "Труд" изпълнителният директор на агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова.
Хората си мислят, че купуват хранителни добавки в нета, а се оказва, че са лекарства - обяснява доц. Стоименова. - Някои от тях са срещу тумори, като трупането на мускулна маса е само страничен ефект. Затова последиците може да са много сериозни.
Компании изтеглиха 187 медикамента от нашия пазар за година заради