„24 часа"

Откриха 4 нарушения на Янева

Ревизорите на Темида откриха четири нарушения по делото "Софийски имоти", възложено на новия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева.

Обвинителният акт за неизгодни сделки срещу ексшефа на общинската фирма Тошко Добрев и още 13 подсъдими тя е получила на 22 юли 2010 г. Едва на 20 декември Янева прекратява делото и го връща на прокуратурата за отстраняване на важни процедурни нарушения, а по закон това трябва да стане в двумесечен срок, посочват инспекторите.

Според тях прави впечатление, че повече от 2 месеца са били нужни, за да напишат и връчат на обвиняемите и прокуратурата съобщенията за връщането на делото. "За връчването на едно от съобщенията са били необходими 45 дни, въпреки че адресът е на територията на София", пишат ревизорите.

Има забавяне от 7 дни и при изпращането на делото в Софийския апелативен съд, пред който прокуратурата протестира прекратяването на казуса. Папките са изпратени в по-горната инстанция на 1 април т.г., а не на 22 март както предписва законът, отбелязват ревизорите.

Последното установено от тях нарушение е, че Янева е трябвало да каже кога делото влиза в съда до 12 юни. До вторник, когато инспекторите са чели папките, процесът не е бил насрочен.

Инспекторите са описали на три страници резултатите от проверката на делото, която им бе възложена от Висшия съдебен съвет. В доклада те не правят предложение за дисциплинарно наказание на Янева.

Делото е 11 тома, с 8 свидетели и трима експерти.

„24 часа"

300 зарази летят към нас от юг

Повече от 300 вида нови патогени може да дойдат у нас със затоплянето на климата. Нетипични за България инвазионни видове животни и растения ще се почувстват тук като у дома си заради вдигането на температурите. Пренасяните екзотични бактерии, вируси и паразити ще имат отлична среда за размножаване. А едновременно с това завземането на северни територии от по-топлите климатични зони е свързано с безпрецедентно рязко намаляване на съществуващите биологични видове, което е голямата опасност за живота на Земята.

„Труд"

Такса смет - на човек, не на имот

Фундаментална промяна за такса смет подготвя ГЕРБ. Идеята е да се плаща според броя на хората, които живеят в къщата или апартамента, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Това би било по-справедливо, защото боклук правят хората, а не имотите.

Всяко домакинство ще декларира в началото на годината броя на членовете си, които ще използват услугата. Този подход е добър за малките градове, но има опасения как ще сработи в големите.

Боклукът ще се плаща според броя на реално живеещите хора в даден имот. Тоест ще отпадне изчисляването на налога на база данъчната оценка на жилището.

„Труд"

Бойко Борисов - между закона и морала

Няма никакво съмнение, че това, което Лъчезар Иванов  (известен като Лъчо Мозъка) сътвори за имиджа на своята партия ГЕРБ, е това, което и най-върлият им противник не може да им го направи. Не че и други ГЕРБ-ери не са се дънили с лобистки напъни, неясни приходи, мерак да заделят по нещо, невнятно кадруване.

В общи линии изцепките минават под мотото - "А бе, стават тия работи... хора са, съблазняват се ... а, те, другите, да не са по-добри!" При Лъчо Мозъка нещата са концентрирани - както се казва, можеш да видиш всички гримаси на пръкналата се от нищото власт като в капка вода. Нерегламентирана "командировка" в Щатите (дето по света ги отчитат като рушвет), забравени приходи, нещо митничари, бърз на опашката за "Верту", лобистки напъни, едни тлъсти хонорари, "плахи" нарушения на данъчната дисциплина и пълно пренебрежение към такива неща като "конфликт на интереси"... На практика пълно пренебрежение към морала, в опит да се скрие зад закона - "Ама законът позволява!" (Чети - "А морала не ме интересува!").

„Стандарт"

И цацата китайска

Китайска вместо черноморска цаца ще хрупаме в капанчетата по морето това лято. Родните рибоци са на изчезване, оплакват се рибарите, и искат с до 20 на сто повече за стоката си. За кило от вносната риба на борсата трябва да извадим между 4 и 6 лв., а нашенската се харчи за около 7 лв. Заради по-ниската цена управителите на ресторанти зареждат основно с китайска риба. Освен цаца от Страната на Дракона си внасяме и сафрид. Рибата стана деликатес у нас този сезон и килото удари 10 лв. По-едрите риби в ресторантите също са основно от внос - най-често от Гърция, Испания и Франция. Независимо къде са плували рибките, те ще подлежат на строг контрол за размера от държавните инспектори. Те вече тръгнаха да мерят колко е дълга рибата в барчетата и ресторантите.

„Стандарт"

Бойко: Колебая се за президент

Премиерът Бойко Борисов се колебае дали да се кандидатира за президент на изборите през 2016 година. Това обяви той по време на откриването на новата пречиствателна станция за отпадъчни води край Хасково. Съоръжението струва 30 млн. лева, като финансирането идва от Европейската банка и държавния бюджет. "Шест правителства досега са построили 30% от пречиствателната станция. Ние за година и половина я завършихме. Като гледам колко добре се справяме, се колебая дали да се кандидатирам на следващите президентски избори", обясни Борисов. Той не пропусна да "ужили" опозицията в парламента. "Така съм си направил графика, че всеки ден да режа по 2-3 ленти. Това се все наши обекти. Вече като режа лента трябва телевизиите да слагат червена точка "забранено за ДПС и БСП", пошегува се Борисов.

След това той и строителният министър Росен Плевнелиев прерязаха лентата на 18-километровия изцяло обновен участък от пътя Момчилград - Крумовград. През септември отваряме прохода Маказа, обяви Борисов. От лентата Борисов раздаде както на официалните гости, така и на дошлите деца от региона.

Премиерът обеща на едно от момчетата да играе с него шах през есента. Според премиера хората в Кърджалийско са държани затворени, без да имат преки връзки със съседните държави.

 

„Монитор"

Вузове се цакат с датите за изпити

В игра на нерви за кандидат-студентите ще се превърне тазгодишната редовна приемна сесия за университетите. Това показа проверка на „Монитор" в последните дни преди старта на кампанията. Причината - насрочените изпитни дати от 1 до 18 юли са толкова нагъсто, че почти всеки ден има тест и на практика с явяването си на първата дата студентите ще изберат до голяма степен къде ще учат, защото на тестовете в следващите дни те ще бъдат изморени от път и може да не постигнат добри резултати. Неизвестността се засилва и от факта, че на предварителните изпити вече са изкарани стотици отлични оценки, но не се знае кандидатите къде ще се запишат и на колко места са се явявали.

 

„Монитор"

Е.coli в басейните на столична болница

Опасна ешерихия коли и стафилококи засякоха инспекторите на Районната здравна инспекция в два болнични басейна в София. Къпалните са открити и са в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в столичния квартал „Овча купел". Това съобщи вчера завеждащата дирекция „Контрол на нехранителните обекти" в инспекцията д-р Христина Котларска. Въпросните басейни са с минерална вода и се използват предимно от пациентите на лечебното заведение за процедури, но в тях се пускат и граждани срещу заплащане, обясни тя.

 

„Монитор"

Губернатор и депутатска майка на вота за кмет

Губернатор и депутатска майка ще са сред кандидат-кметовете, които ще пусне ГЕРБ в изборната битка наесен. Областният управител на Пловдив Иван Тотев ще бъде издигнат за градоначалник под тепетата, съобщи при вчерашното си посещение в града премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят уточни, че не просто възлага надежди на Тотев, а той има реален шанс да спечели изборната надпревара. Освен него като евентуални кандидати на ГЕРБ се спрягаха имената за кметовете на районите „Западен" и „Централен" Здравко Димитров и Райна Петрова.

 

„Дневник"

Летният туристически сезон ще е с 10-15% по-топъл

Туристическият сезон по Черноморието започна много по-добре от миналогодишния, а от бранша очакват той да приключи с двуцифрен ръст на почиващите. Това показва допитване на "Дневник" до големите туроператори и хотелиери. В момента от всички основни пазари има увеличени записвания, като за повечето от тях - с около 10%.

Нощувките са по-скъпи спрямо миналата година, такава е тенденцията и в региона. Основната причина за съживяването е икономическото възстановяване в Европа. Прогнозата и на икономическото министерство, и на бизнеса е сезонът да приключи с увеличение от 10-15% на годишна база.

„Сега"

Всички ще плащат по-скъп ток, за да оцелеят няколко топлофикации

Най-неочаквано Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се поддаде на натиска на топлофикациите да увеличи цената на нощния ток с 5-10%, за да запазят те клиентите си. Това стана ясно вчера от изявление на нейния председател Ангел Семерджиев.

Преди няколко седмици топлофикациите поискаха ДКЕВР да одобри покачване поне с 10-15% на тарифите за нощната енергия, защото при сегашната евтиния на тока хората предпочитали да се топлят с климатици и печки вместо с парно. Тогава "аргументите" на топлофикациите, че губят обороти и абонати заради конкуренцията на електрокомпаниите, предизвикаха смут и присмех и бързо бяха отхвърлени като антипазарни. От комисията им препоръчаха да намерят начин да преборят с пазарни механизми съперниците и да инвестират в модерни технологии. "Разликата между дневната и нощната тарифа не е, за да се ощетяват топлофикациите, а за да се балансира производството на електроенергия", подчерта шефът на комисията Ангел Семерджиев.

„Дума"

ЕК се кани да управлява фондове в България

Европейската комисия обмисля директно да управлява регионалните фондове в Гърция, България и Румъния, съобщи евродепутатът от групата на либералите Йорго Шацимаркакис в интервю за ДУМА (стр. 23). Тази безпрецедентна мярка се налага заради това, че администрациите на трите държави не могат да се справят сами. Ресорният комисар по регионална политика Йоханес Хаан е заявил пред Шацимаркакис, че освен Гърция България и Румъния се нуждаят от техническа помощ. Хаан е категоричен, че трите страни не са в състояние да усвоят европейските средства по подходящ начин. Хаан е подчертал, че става въпрос за липса на капацитет на министерствата в тези страни да изготвят предложения, да работят по програми и да намират решения за проблемите на държавата. Шацимаркакис признава, че това е нещо безпрецедентно.