Паника.

"Монитор":

Службите на крак заради бойци на „Ислямска държава"

Службите за сигурност у нас бяха вдигнати по тревога заради получен сигнал от партньорски служби, че през България може да преминат двойка „бойци на Ислямска държава". Според неофициална информация на разследващи 29-годишната французойка от ирански произход Езида Елхам и 24-годишният румънец Мимо Попеску се издирват по искане на Франция. От МВР обаче отрекоха двамата да са свързани с терористични организации и съобщиха, че ги търсят за фалшиви документи.  
Франция е една от първите, които криминализираха т.нар „чужди бойци" - европейски граждани, често дори не мюсюлмани, които заминават за Сирия, за да се включат във военните действия на „Ислямска държава" там. Затвор е предвиден и за лица, които пътуват с цел обучение в екстремизъм.

 

Катастрофа.

"Сега":

Български автобус катастрофира тежко в Румъния

Според информация на посолството на Украйна в Румъния около един часа след полунощ на 9 август на пътя Костанца-Букурещ, на 53 км от румънската столица, е станал пътно-транспортен инцидент с автобус превозващ 51 граждани на Украйна, от които най-малко 25 са деца.
Пресслужбата на Министерство на външните работи на Украйна съобщи пред агенция УНН , че при катастрофата в Румъния са загинали двама украински граждани, сред които едно дете, а други 48 са с наранявания.
"Туристическа фирма возила от България за Украйна 25 деца. Сега приемаме обажданията на родителите", съобщават от дипломатическата мисия.

 

Трагедия.

"24 Часа":

Цветя и играчки пред президентството. Картичка: Почивай в мир, мило дете!

Цветя, свещи и детски играчки поставиха десетки граждани пред официалния вход на президентството. Така те изразиха своята съпричастност към голямата болка на държавния глава Росен Плевнелиев, който в събота загуби първородния си син - 14-годишния Филип.
Първите букети с рози и хризантеми се появиха на прага на президентската администрация още в събота вечерта. Към един от тях бе прикрепена картичка във формата на сърце, на която пишеше: "Почивай в мир, мило дете!"
Групи граждани се спираха да отдадат почитта си към паметта на Филип и през целия неделен ден. В социалните мрежи хилядиизразяваха болката си от смъртта на детето.

 

Акция.

"Труд":

Намериха и втория турист, който се изгуби в Рила

Намерено е и второто момче, което се загуби в района на Седемте рилски езера заедно със свой приятел. Това съобщиха за Фокус от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. Момчето е открито от планинските спасители преди обяд в района на улеите на връх Кабул към Скакавишките езера. То е невредимо.
По-рано тази сутрин две момчета се загубиха в района на Седемте рилски езера. Едното успя да стигне до хижа, а второто остана в неизвестност, като планинските спасители продължиха с издирвателните дейности.

 

Учебници.

"Дума":

Поясняват учебниците от I до IV клас със свитъци

Учебници за начално училище ще бъдат пояснявани със свитъци, които да бъдат раздадени на учители и родители, предлага министърът на образованието Тодор Танев. Те ще представляват методически указания, които да коригират грешното съдържание на учебниците в начален курс на обучение, докато се напишат нови.Министърът съобщи, че в момента се запознава със съдържанието на учебниците от първи до четвърти клас. "Иска ми се ние да изготвим, ако не нови учебници, за което трябва нов закон - така ни убедиха, така се прави, то поне свитъци. Те няма да бъдат нещо като алтернатива на учебниците. Те ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници", обясни Танев.Танев смята, че много неща ще се променят с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който предстои да мине на второ четене. По думите му по въпроса за въвеждане на вероучение в българското училище трябва да има широко обществено обсъждане и сериозен разговор. "Той не е само на територията на Министерството на образованието, не е само на територията на Народното събрание. Мисля, че трябва да включва повече страни. Една от тях безспорно ще е Светият синод", каза той.