24 часа"

С Гриша Ганчев ще съдят и производител на вафли

Производителят на вафли и бивш футболен съдия Ичко Лозев и бизнесдамата Красимира Гроцева от Пловдив ще бъдат съдени заедно с Гриша Ганчев като част от престъпна група за данъчни престъпления, съобщиха от спецпрокуратурата.

Както "24 часа" писа вчера, обвинителният акт срещу шефа на "Литекс" и още 9 души вече е внесен в съда. Групата е попълнена от 3-ма нови участници - Ичко Лозев, Красимира Гроцева и члена на борда на "Литекс Комерс" Емилия Станоева.

„Труд"

Телевизори, телефони и лаптопи поскъпват заради долара

Очаква се поскъпване на телевизори, телефони и лаптопи заради рязката обезценка на еврото спрямо американския долар от началото на годината.

„По-високи цени могат да се очакват при телевизори, телефони и лаптопи, произведени в Азия, основно в Китай", коментира пред „Труд" Николай Китов, собственик в „Техномаркет".

„Стандарт"

Магазини в панелки плащат за саниране

Офисите, магазините и другите самостоятелни обекти в блоковете, които се използват за търговски цели, ще плащат за санирането им. Това стана ясно от презентация на Националната програма за енергийно обновяване, публикувана във Фейсбук страницата на регионалния министър Лиляна Павлова.

Самостоятелните обекти, които се ползват за стопански цели, ще се обновяват, като 100% от разходите ще се поемат от собствениците им. Държавата ще поема изцяло единствено разходите за жилищата, както и за общите части от блока.

„Монитор"

Телевизори, таблети и дрехи поскъпват

Телевизори, таблети и телефони, както и готварски печки и климатици може да поскъпнат, ако цената на долара продължи да върви нагоре. В понеделник щатската валута достигна 9-годишен връх спрямо еврото, като европейската валута се разменяше за под 1,20 долара.

Котировките на американската валута задължително се отразяват на цените на черната и бялата техника, тъй като тези стоки се произвеждат и внасят в страни извън ЕС и се търгуват в долари.

„Сега"

Бумащината в НОИ остава въпреки електронния болничен лист

Широко рекламираното облекчение, според което от 1 януари лекарите подават по електронен път болничните листове в НОИ, се оказа пресилено. Работодателите ще продължават да носят на ръка в осигурителния институт куп други документи, които съпътстват болничните. Тази бюрокрация ще остане в сила поне още една година, установи проверка на "Сега" . Още по-абсурдното е, че има изрично изискване една от декларациите да се подаде на електронен носител, а останалите документи - на хартия.

„Дума"

528 млн. лв. от европрограма похарчени без резултат

Почти 528 млн. лв. европари и българско съфинансиране в една от осите на ОП "Човешки ресурси" са "усвоени" и изхарчени, без да има какъвто и да било резултат. Общо 1443 проекта са финансирани, за приключилите вече отчетите са предадени в Брюксел. Единственият резултат са... 18 души, устроени трайно на работа по мярката "Заетост чрез развитие на предприемачеството". За нея са изхарчени 24 млн. лв. Т.е. за устройването на един човек на работа са похарчени средно 1,3 млн. лв. Тези 18 души работят в "новосъздадени 528 предприятия", според Отчетния доклад за изпълнението на програмата за 2013 г. По един от проектите например безработни роми са обучавани "за дигитална компетентност".

„Капитал дейли"

На "война" срещу бежанците

Трагичният инцидент край с. Горно Ябълково, община Средец, при който камион с 15 полицейски служители се преобърна в дере и уби един от тях, провокира раждането на поредната екзотична и популистка идея за "справяне" с бежанския проблем по югоизточната граница на страната ни. Още в първия работен ден на новата година вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че от началото на март военнослужещи от състава на българската армия трябва се включат в мащабната операция по пресичането на миграционния поток от съседна Турция. Според ръководителя на МВР военните не само трябва да подпомагат охраната на границата логистично, но и да участват в съвместни въоръжени патрули заедно с полицаите, разположени в момента по протежението на границата.