News.bg публикува текстовете ви без редакция.

 

Абе каквито са ни българите, такива са ни и циганите. Това е горчивата истина, знам, че ще я отричате неистово, но отстрани така си изглежда. Българите са една сбирщина от криви мургави мутри, на които е невъзможно да помислят за никого другиго освен за себе си и членовете на семейството си.

Никой почти не мисли за обществото като цяло - поне за квартала си, поне за блока, в който живее. По този начин, когато всеки от по-горното стъпало се е вторачил само в собствената си съдба, онези от последното стъпало се израждат и изостават съвсем.

Обикновено по-напредничавите общества подават ръка на по-изостаналите, и то не толкова от хуманизъм, а най-вече от инстинкт за самосъхранение. Трябва обаче да има мисъл и прозорливост. Пример за това е т.нар. affirmative action. Половината от черните си вдигнаха нивото неимоверно много в САЩ. Само че се иска обществото, което смята себе си за по-високо, наистина да е. А не само да се "оглежда" като такова в собственото си криво огледало на криворазбрания патриотизъм.

В булгаристанския случай истината е, че членовете му не притежават (в болшинството си, има и изключения, като мен) нито необходимия хуманизъм, нито необходимия здрав разум и инстинкт за самосъхранение (на нацията, не на индивида. иначе инстинкта за самосъхранение на индивида е водещото при българина - "Аз да съм сит, Аз да съм жив, за другите не ми пука").

Не бъркайте липсата на законност, за която са виновни българите, с толерантността, която не проявяваме към тези хора. Малцина от нас правят опити за интегрирането им. За сметка на това, обратното се наблюдава в изобилие. Само си помислете, ако те четат редовете, написани от някои от вас тук, какво доверие могат да имат на българите, какъв стимул могат да имат да участват в това общество като пълноценни членове? Никакъв. Затова и се държат по този начин.

Ще кажете - ами те да се оправят от само себе си - но точно тук е момента, в който по-развитата група трябва да се погрижи за по-изостаналата. Стига, разбира се, тази квалификация да е вярна в случая с българи и цигани, а засега не си личи да е така.

Много изостанал народ сме, много примитивен, и много сърдит - ето това е истината. Не може да даваш пример как едно малко момче на 5 години отказва да работи, когато го караш. Най-малкото това е дете на пет години, не възрастен човек.

Не може да си толкова жесток и несправедлив, и самоцелно да трупаш аргументи, без да поглеждаш голямата картинка, и да очакваш от някой друг да ти угоди, само защото си българин. Не може да мразиш някого в червата си, а после да обявяваш, че недоволството ти е "обективно".

В очите на цивилизованите хора сме същите такива аборигени, за каквито имаме циганите, и то с пълно основание. Не става дума за това, че циганите ни петнят реномето, както повечето от вас си мислят. Достатъчно е да пообщуваш с някой "интелигентен" българин, за да се ориентираш какво представлява нацията - недоверчиви, агресивни, расисти, подигравачи. Като се прибави и ориенталския външен вид на повечето от вас, и картинката става чудна.

За разлика от нас, обаче, хората ни дават шанс са интеграция - работят с нас, признават онези от нас, които демонстрират различност от нормата, проявяват търпение към нас. Просто пример в действие за по-развито общество да подава ръка на примитивното. На тези, които си вярват, че западняците с нищо не ни превъзхождат, само ще им кажа, че и циганите сигурно си мислят, че българите не ги превъзхождат с нищо.

Само че, ЖК "Дружба", който вероятно е първото впечатление на един гост на страната, в сравнение и с най-работническия квартал в една западна столица, прилича на цигански катун. Това е факт, който съдържа много истини за това къде сме всъщност ние - "гениалните умове" и "велика нация".

Нищо подобно няма - никой друг, освен самите нас си, не смята, че сме "велика нация". Това би трябвало да е една предупредителна лампичка за обективния човек.
Така че, радвайте се, че в световен план не ни съдят толкова жестоко, колкото ние съдим собствените си граждани от цигански произход.