Публикуваме текста от сайта на Bulgarian Professionals UK без редакция

През последните няколко седмици се появиха доста дискусии по отношение на предстоящите промени в ограниченията за имиграцията във Великобритания за българските и румънски граждани. За известно време следих отблизо британските и български новини и активно слушах това, което и двете страни имаха да кажат както сред моите приятели (британски и български), така и сред хората в различните социални сайтове и ми се стори, че цялата ситуация започва постепенно да се превръща в спагети-уестърн - филмов жанр с типични комедийни и бурни характеристики. Осъзнах, че има много недоразумения, породени от редица добри и лоши маркетингови дискусии и инициативи в резултат, на които разгорещени мнения започнаха да се разпространяват бързо, но равномерно из социалните сайтове като LinkedIn, Facebook и Twitter.

Как започва всичко?
Следите ни водят до доклад, появил се около 17-ти Януари 2013 от тинк-танк организацията "Мигрейшън Уотч Великобритания", който гласи, че "около 50 000 имигранти годишно, за следващите пет години, ще пристигнат във Великобритания от България и Румъния". "Мигрейшън Уотч Великобритания" сама по себе си е благотворителна организация, която понякога осигурява секретарска и административна подкрепа на група наречена "Междупартийна Група на Балансираната Миграция", която е политически независим орган, който има за цел да стабилизира населението на Обединеното кралство.

За тези, които веднага биха погледнали негативно на нещата, това по никакъв начин не представлява по-голямата част от политическите възгледи във Великобритания и групата включва само шепа политици, повечето, от които са консерватори.

Около десет дни по-късно повечето от големите медийни организации започнаха разпространението на новината, че някой си неназован правителствен министър или министри предлагат планирането на негативна рекламна кампания, която ще поправи впечатленията за острова и ще обезкуражи тълпите от българи и румънци, които ще се втурнат да се местят в Обединеното кралство.

Посред лудото медийно фиаско не стана ясно кой, какво и коя ще е компанията, която ще създаде тези реклами за британското правителство и дали това наистина ще се случи! Разбира се, по-късно се оказа, че няма планирана такава негативна реклама, но вече беше твърде късно - социалната мрежа кънтеше от множеството разгневени гласове.
Междувременно в разгара на ситуацията шепа политици с консервативни възгледи извадиха най-стария трик от рекламните учебници - окупация на медийното пространство - или с две думи разпространиха навред становищата си.

Сред тях чухме мненията на Тереза Мей, Найджъл Фарадж, Филип Холобоун, Борис Джонсън и Марк Харпър. Интересно е, че всички заеха силна отрицателна позиция по отношение на българската и румънска имиграция и предложиха различни санкции и превенции. Но само едно нещо стана ясно - изборите във Великобритания идват и политиците с консервативни възгледи имаха силна нужда от медийна реклама и обществена подкрепа, за да увеличат електората си. Със сигурност получиха първото! И това е очевадният анти-герой в нашия спагети-уестърн, а именно - опитът на десните политически групи да създадат маркетингов "шум" с една единствена цел- набиране на гласове.

Британската гледна точка
Та какво наистина мислят британците за българската и румънска имиграция? От новините от миналата седмица стана много ясно какво мислят десните. Найджъл Фараж смята, че "е напълно безотговорно, грешно, направо глупаво, да бъдат отворени границите (ни) следващия януари за 29 милиона души от България и Румъния." Някои консерватори предлагат да бъдат наложени ограничения към достъпа до здравното осигуряване за някои от имигрантите (подразбира се българи и румънци). Също така има и опасения, че жилищният сектор ще бъде засегнат, тъй като няма достатъчно жилищно пространство, а и засилената миграция може да намали заплатите, особено за тези с най-ниски доходи.

В интерес на истината една страна трябва да има имиграционен план и определено трябва да се бори за интересите си, но не това е целта на дясното крило. Както споменах по-горе, те просто се опитват да вдигнат шум и да пропагандират вижданията си пред избирателите и го направиха, но доста непрофесионално.

Имиграцията може да бъде много положително нещо - тя може да помогне с данъците, увеличаването на производителността и потребителското търсене, както и с понижаването на цените на стоките. Много специфичен пример за това е, че ако бъдат вдигнати ограниченията за работа за българи и румънци много от индустриите и секторите, които наемат хора на свободна практика ще имат полза, защото работодателите ще трябва да предложат по-добри заплати на британците на свободна практика. Не само това, но и статистики из медиите показват, че ограничаване на достъпа на българи и румънци на теория ще доведе до недостиг на работна ръка и негативни резултати за селскостопанския сектор.

И да, за тези, които не знаят - българите и румънците имат право от шест години насам да живеят и работят в Обединеното кралство на свободна практика и до голяма степен множеството от тези, които са искали да се преместят и работят на острова отдавна са го направили.

Ако десните трябва да обсъждат нещо, то това със сигурност е състоянието на социалните услуги в държавата, които имат доста проблеми, но които не са задължително причинени от имигранти. Имам много приятели, които работят в социалния сектор и знам от първа ръка, че в основата на проблема стоят лошите общински структури, финансиране и всеобщо приети процеси - основни проблеми за местните общини, които засягат всички и по никакъв начин не са по вина на имигрантите. Ако не друго, вниманието на десните (ако не и на цялото правителство) трябва да се насочи към това как да се подобрят местните социални услуги, без да се унищожава тази прекрасна държавна структура и в същото време да се гарантира, че съответните услуги се предоставят на хора, които всъщност имат нужда от тях. Но стига толкова за консервативните мнения - просто се надявам, че е ясно за всички, че това е само една гледна точка и не представлява непременно това, което Великобритания е всъщност.

Ние просто трябва да чуем това казаното от останалата част от Великобритания, а именно редица положителни и насърчителни мнения. Лейбъристите и либералите изразиха своето отвращение от смешните коментари на консервативните. За щастие, новините ни представиха становищата на много от британците, които не подкрепят дясната гледна точка. Един от най-големите гласове бе на лейбъриста Кийт Ваз, който напълно разбира, че тактики, които дискриминират имигранти от определени страни e, както г-н Фарадж би казал: " напълно безотговорно, грешно, направо глупаво".

Гласът обаче, който беше най-интересен бе на британската публика. След коментарите на консерваторите няколко вестника с чиста увеселителна цел помолиха своите читатели, да изпратят идеи за това как биха изглеждали тези негативни реклами. Британската публика не разочарова и в истински британски стил отвърна с редица остроумни и цинични идеи, които по никакъв начин не говорят лошо по отношение на българските и румънски имигранти, а по скоро осмиват провалите и проблемите на собствената им страна. Много от тях се шегуват с британското време и транспортната система, които мога да гарантирам, са в доста мрачно състояние. Някои се подиграват с политическия цирк в тяхната собствена държава, а други дори казват, че Австралия е по-добър избор! Ако не сте виждали тези статии, ви призовавам да го направите, тъй като тогава ще разберете психиката им и колко умна и забавна може да бъде британската публика!

Добрите румънци
Хората, които осъзнаха точно какво се случва бяха румънците. Те се възползваха от насъбраната медийна шумотевица, причинена от дясното крило, за собствената си маркетингова кампания. Те са Клинт Истууд в нашата история. Рекламите им са елегантни, семпли и много красиви и насърчават пътуването до Румъния, без да са неуважителни към Великобритания. Бях толкова впечатлена, когато ги видях, тъй като те наистина доказват, че Румъния е достигнала далеч. Тяхното собствено правителство беше откровено, но справедливо и много дипломатично със ситуацията и те определено взеха ролята на главния рекламен герой.

България се прицелва
Чух за първи път за българското участие в суматохата от един португалски колега, който ме попита дали съм виждала плаката "Запази спокойствие и се премести в България". Бях приятно изненадана, когато разбрах, че плакатът е от статия, написана от моя добър приятел и съученик от гимназията - Боян Юруков. Боян е млад български професионалист, който живее в Германия. Основател и съавтор е на редица блогове, фокусиращи се върху бизнес иновациите и активизма и участва в няколко социални проекти като "Липсва в България", "One Young World" и "Кариери в България ". Боян винаги е бил политически и социално активен и аз никога няма да забравя как на около 16 години с кофа лепило и няколко плаката бягахме из нощните улици, заради активистка училищна кампания водена от него.

Статията му насърчава британците да се преместят и живеят в България и всъщност може би е вдъхновението за успешната рекламна кампания на румънците, обсъждана по-горе. Боян изтъква ползите от преместването в България по един доста забавен начин и представя държавата ни "като предпочитана дестинация, предоставяща доста предимства като плосък данък общ доход, ниски корпоративни данъци, нисък държавен дълг и парична валута, съчетана с еврото и това са само някои от предимствата".

Разбира се, имаше и други български отговори, някои не толкова грациозни като този на Боян. Тъй като не разбирам румънски би било невъзможно да обсъждам какво се е говорило по социалните сайтове от тяхна страна, но следих отблизо Twitter, Facebook и LinkedIn на българския фронт. # avoidbritain определено беше актуална тенденция .... Facebook експлодира с коментари от сънародниците ни, последван бързо от LinkedIn. Струваше ми се, че много от хората, които всъщност никога не са живели или работили във Великобритания имаха мнение за страната. Също така изглеждаше, че поради някаква причина гледната точка на десницата и тяхната пропаганда бяха приети като общото британско становище. Защо се случи това? Не беше ли очевидно за всички, че цялата ситуация бе един фарс и че ние не можем да обвиняваме всички британци въз основа на политическите интереси и невежеството на някои? Българите не бяха доволни от дискриминационните коментари и разбирах това, защото аз самата съм българка и зная колко горд народ сме и че винаги бихме защитили нашата национална принадлежност. Ние скачаме като лъвове срещу всеки, който се опитва да ни стъпче - дори срещу самите себе си.

Но имаше и още нещо и Мария Шопова, млада професионалистка, която живее и работи в Лондон, обсъжда в последната си статия - "Има ли нещо истинско тези дни?". Тя повдига въпроса за ролята на социалните мрежи и как те намаляват доверието ни спрямо информацията, която поемаме като читатели. Ние всички получаваме ежедневно малки откъси от информация и всъщност рядко се вглеждаме в източниците и контекста на това, което четем. Това е едно от най-мощните и смъртоносни оръжия на медийния маркетинг - вълна от "Топ вестникарски заглавия", които се изливат постоянно върху нашите социални страници - виждаме голямото шокиращо заглавие и бързо го харесваме и коментираме, но наистина ли го разбираме?

Нека бъдем професионални
Първата причина, поради която започнах да пиша тази статия е, защото искам да разбера и да бъда информирана възможно най-правилно преди да си правя изводи. Също искам да отворя един позитивен диалог и да спра неверните предположения и за британците, и за българите - две велики нации с техните си специфични проблеми. Аз и моите български приятели представляваме нашата страната пред британците през последните пет години. Горда съм да кажа, че всички мои британски приятели и колеги ще гарантират, че ние българите сме прекрасни, интелигентни и красиви хора. По същия начин искам хората у дома да разберат колко си приличаме с британците културно. Може би сме една от малкото нации, които схващат хумора им и те също като нас са гостоприемни и приветливи и то очевидно към множество различни националности имигранти. Защо не можем да се възползваме от най-положителното в тази връзка в полза на двете страни и икономики?

Друга причина за тази статия е фактът, че много гласове получиха своите 15 минути медийна слава и успяха да популяризират своите възгледи, а някои от тях дори получиха допълнителен глас или два, но всъщност не чухме много от българите и румънците, които живеят и работят във Великобритания, откакто се присъединихме към ЕС.

Това са мнения, които искам да популяризирам днес, защото те имат най-актуалните наблюдения върху ситуацията. Искам да ви представя (и по-конкретно на дясното крило, което искаше да получи гласове на наш гръб) групата в LinkedIn, наречена "Български професионалисти във Великобритания".

Групата е създадена през Юни 2011 и ясно си спомням първата ни среща близо до Сохо, която се състоя от 5 души. "Български професионалисти във Великобритания" днес се състои от над 650 души и постоянно нараства. Групата се събира на всеки два месеца и е започнала няколко благотворителни инициативи последната, от които включваше различни дарения за Помощното училище "Д-р Петър Берон" в град Ракитово, България.

Много от нас живеят и работят във Великобритания през последните 5 години и по-голямата част - в рамките на финансите, банковото дело и информационните индустрии, като 1/3 заема висши ръководни длъжности. Ние сме хората, които плащат за социално осигуряване, здравно осигуряване, жилищни данъци и общи данъци, следователно ние сме преки нетни вносители към британските здравни, икономически и социални системи. Ние работим усилено и инвестираме интелектуални ресурси в британските индустрии, в които участваме. И не на последно място, ние сме интересни и забавни хора, които имат огромни и приветливи личности.

Бих могла да продължа със суперлативи дълго време, но това не е целта. Аз просто искам да ни поставя на британската карта и да протегна ръка към британците, които все още не са срещали българи - присъединете се към нашата група, посетете нашите срещи и нека се възползваме от най-доброто, което нашите два народа могат да предложат.

А тези, които искат да повишат рейтинга си на наш гръб - това просто няма да стане. Или казано по един доста британски начин - Тереза Мей, моля Ви, запазете спокойствие и се запознайте с Професионалистите!

***
Заглавието е на редакцията