News.bg публикува текстовете ви без редакция.

Когато Бойко Борисов се кандидатира за премиер, не рева. Тогава яде кюфтета. Време е обаче да стане от масата и да спре да се отнася към избирателите си като към замразени късове месо.

Онзи ден премиерът се провикна на една пресконференция, че ТОЙ плащал сега увеличенията на пенсии и заплати, които бившият премиер направил. Важно е да му напомня, че не ТОЙ, а АЗ ги плащам. Аз и още няколко изрядни данъкоплатци. Единствено тези, които плащат редовно данъците и осигуровките си, могат да имат претенции на кого да му се “замразяват” заплатите и пенсиите и на кого – не. Аз пък искам да се намалят заплатите на премиера, на министрите и на заместниците им.

Това, което Борисов предлага, прилича на фантасмагоричен реализъм:
“замразяваме” пенсионерите и държавните служители, както и онези на минимална заплата за 4 години и в края на мандата си ги “размразяваме”.

Те – избирателите - размърдват палци и отварят очи през 2012 г., преди следващите избори, и гласуват за РАЗМАЗИТЕЛЯ. Нито Станишев, нито Борисов плащат заплати и пенсии. Плащат ги данъкоплатците. И е добре да не им се държи такъв тон на пресконференции.

Когато аз и другите данъкоплатци си плащаме своя дял от данъците и осигуровките, поне се надяваме бащите ни – пенсионери да имат прилична пенсия, децата ни – в детски градини да не се разиграват на лотария от безумните приумици на Столична община, а някой да почне да строи детски градини с нашите данъци. За полицаите, част от лекарите и част от учителите – да не говорим. Едва ли има някой без лична история за тях.

За Полицията. Снощи обраха съседите ни стари хорица през нощта – докато спят. Преди година същите те цъкаха с език, докато полицаите клатеха обезсърчително с глава пред другата ни съседка – майка с малко дете, пак обрана, докато спи в собствения си дом.

Министрите се сменят, полицаите са все същите – казват, че нищо не може да се направи: крадците били професионалисти. Кога нашите полицаи ще станат професионалисти? Борисов им каза да тръгнат по улиците. Трябва ли ченгетата да спят в домовете ни, за да спрат да обират през нощта хората, които спят със “замразени” пенсии и детски?! Повече от ясно е, че бандите върлуват, защото има кой да ги пази. Полицията пази всъщност тях.

Трябва ли да ни охраняват сотаджии, смотатджии и какви ли не още частни милиции срещу абонамент по-висок дори от месечния данък, който отива пък за полицията. Хем плащаш за бойните вече патрони на полицаите, хем пък и за охрана. И накрая ти влизат в дома посред нощ, а ти се молиш да не се засечете пред тоалетната с крадеца, защото е ясно кой кого ще удари.
И пак за полицията. Моята сестра се премести да живее в малък, но славен с далаверите си, град до София. И като съвестен гражданин-бройлер (със замразена отскоро заплата) си извади нова лична карта. След година я привикаха да дава обяснения, защото някой направил перфектна лична карта с нейните данни, но с друга снимка. И онова лице, дето живее с името на сестра ми крало, ама крало, та чак сега го открили. Единствените, които имат всички нейни данни, и които могат да ги предоставят, работят в полицията. Този вид – раздаващи се - полицаи не използват “ще”. Може би рядко говорят. Те действат. Те директно ти гепват самоличността. А ти ходи се оправяй. Министри се сменят, полицаите и крадците – остават.
За доматите и митниците. Няколко телевизии направиха репортаж – по сигнал на петрички баби – че македонските домати били евтини и подбивали пазаря. Симеон Дянков хвана вълната на петричката еуфория и обясни как ще преговаря с гърци и македонци да не продават по-евтино от петричките баби. Щял даже да им каже някои неща за свободния пазар и несвободното определяне на цените. Сякаш гърците са от вчера в ЕС и не ги знаят тия работи със свободното придвижване на стоки. Вече сигурно са пуснати бързите групи за реагиране срещу евтините домати. Значи, излиза, че аз като данъкоплатец веднъж плащам на един митничар да варди доматите от Македония. Той обаче не си гледа работата и доматите се вардят и нейде до Петрич от мобилна група, на която пак аз й плащам заплатата. И като ги спрат, петричките баби ги взимат и ги продават като български домати с цена 1.20 лв., вместо шмекерите, дето досега ги продаваха за 0,20 ст. Това освен Дянков и освен тартора на петричките баби дали облагодетелства някого другиго, г-н Фризер? Едва ли крайният потребител яде домати със съзнанието на шестак на име хан Кубрат, Тервел и още поредица подобни никнеймове. Едва ли на редовия бройлер-държавен служител, пенсионер или частник, им пука дали са български или македонски доматите. Когато му замразите пенсията или заплатата и на бройлера-избирател обаче почва да му пука дали доматите струват 20 стотинки или лев и 20 стотинки. Още повече, че бройлерът не е от вчера и е напълно наясно, че у нас няма капацитет да се произведат толкова много домати и е наясно, че тия, дето вече са с един лев по-скъпи пак са македонските.
За столицата. Вчера главният архитект на столицата, бивш колега на настоящия премиер, обясни, че данъкът и таксите в София били скъпи – забележете сега феноменалното обяснение: ЗА ДА СЕ СПРЕ НАПЛИВЪТ НА ХОРА КЪМ СТОЛИЦАТА. Т.е. според тия управници даскалът, който няма работа в село Серсемлиево, идва в София и става зидаро-мазач, защото много му се иска да учи 5 години, а после да бачка като гламав. И за да спре тоя мелез между висша наука и научени в крачка зидарски умения, главният архитект му праска една висока такса смет. В резултат се получават две неща: зидаро-мазачът си плаща данъците в село Серсемлиево, ако въобще са го удостоили с честта да има трудов договор. А си изхвърля обелките от кренвирши и кутията от майонеза в кофите на София. В крайна сметка високите такси не предпазват града от наплива на гастарбайтери, а пък градът тъне в помия. Ама не заради мелеза-висшистомазач, а заради това, че таксите не се използват за чистенето му и за строенето на завод вече 4 години. Освен това не може цялата ти администрация и бюрокрация да е струпана в София и за най-малката бележка на един фирмаджия да му се налага да минава по “Цариградско шосе”, идвайки от Стара Загора, да речем, а ти да го мразиш, че ти минавал по царския нагънат път. Ако в Ст. Загора има филиал на държавната ти службица, той хич и нема да се сети да ти се друса по шосето в София. Но държавната администрация вместо да си купи скенери (има и такива за стотина лева, да не вземе да купи за хилядарка) и да си обучи хората как да ги ползват, предпочита да седи и да гърчи фирмаджията от Ст. Загора, който й е дошъл на крака в столицата, вместо да прати документа по мейл. Та ако още някой се сети да оправдае високите такси по тоя безумен начин в моя град, нека добре да се замисли кой поддържа тая система. Да няма после: забранявам еди коя си дума и еди коя си частица. Че то думи не останаха от г-н Фризер.
За образованието.
За здравеопазването.
За, за, за.
Всички могат сами да изброяват лични истории във всички тези категории, без дори да излязат от улицата. А представете си, ако обиколите страната.
Всички са “за” Бойко Борисов. Но два месеца вече единственото, което става ясно е, че той е “против” някой да е крал. Да е крал повече от него и да взима заплата повече от него – краля.
И в края на тази ода за кюфтета, само напомням на Борисов, че с незамразената си заплата може да си позволи да си купи “1984” на Оруел. В нея се споменава как една не особено готина система на управление направила следното – сменила езика и имената на нещата. Та дали г-н Фризер ще забрани “замразявам заплатата” и ще го замени с “няма да има ръст на заплатите” на данъкоплатеца-избирател-бройлер му е все тая. Той много добре знае този език .