Кои са "червените шамани"?

Публикуваме текстовете ви без редакция
Втора седмица пишещите братя се занимават с тълкувания и анализи на числа, цифри, рейтинги и проценти. Ще кажеш, че по тази причина стотици хиляди българи маршируваха по улиците на София и големите ни градове. Но, уви. Явно по-важният дневен ред включва размисли и страсти, свързани с тежките въпроси: дали стикът на Кънчо е ръждасял или пък гаджето на Мира я прави щастлива, както досега. Уж се оттегляха в заслужена пенсия, ама клонът взе да се разклаща и старите поборници за чиста и свята Тройна коалиция излязоха на повърхността. Рамахвайки не очукани шпаги, а стълбчета и криви по страници и студия.

Което, разбира се не е случайно. В хор, обичайните апологети на ефрейтора от Дръндар заразмахваnа заклинания и мантри: София не била България, милионите българи искали по 20 лева, две бири и оркестърът да свири. А техните аргументи бяха доставени като удобна патерица за н-тата пресконференция на изкуствоведа от силистренски избирателен район. Всъщност, не всички видяха едно и също в магическите си кълба. Имаше и непослушни врачки, на които новия Робеспиер от село Кула отряза главата с якобински плам и размах. Те не съумяха да спасят кожата като колегите им пред камера, на които куепитеуя на паументауизма скромно размаха пръст от ефира на националната телевизия (плашейки работещите в същата телевизия).

На политиците винаги социолозите и журналистите са им виновни. А ако не искат да са виновни - нека да са праволинейни. Както е праволинеен единият от собствениците на светая светих на родната социология. Онзи пръв директор на НЦИОМ, който странно защо не обелва и дума за мястото, където въпросното гуру като че ли за пръв път вкусва меда и жилото на директорския пост. И то в своего рода основополагаща за неукрепналата ни демокрация институция. Явно дупките в голф комплексите, изградени посредством цифри и анализи, са подходящо място за „ваканцуване" по това време. А иначе не е драма в синхрон със Станишев и Местан да обявим, че е направен държавен преврат, че Дикаторът е свален, че Царят е гол и ред други дъвки, мухлясали от лепенка от Турбо след 20-годишен престой в шкафа.

Но е лесно да обясняваме методично и последователно, че Волен е фашист. Да, ама този фашист крепи да не падне копието на Станишев. На чиито връх обаче не е свободата, а позорният договор сключен на гърба на българския народ. Който бе измамен. Като Иван Асен забучил договора си с епирския деспот на върха на бойното си копие. След което врагът е положен на сеч и унищожение. От което е застрашена и българската нация. Която търпи, но до време, след това за предателите остава само едно - въжето.

Разбира се, в житейски и професионален смисъл. Макар, че с опитите си да въртят колелото на историята си, в която посока пожелаят те отдавна достигнаха професионален и морален крах. Не е толкова страшно, че седмица преди избори, които завършиха с резултат 7:3 в полза на единия кандидат, обявяваш победа за другия. Не е срамно, че се продаваш. Срамно е, че продаваш всички. И тези всички няма да простят, нито да забравят.

И тъй като нищонеказването е присъщо на преходната псевдоинтелигенция, нека погледнем няколко числа, които адекватно ще илюстрират казаното по-горе. И биха били своеобразна епитафия за вмирисаните обществено-политически трупове. Които знаят, че са мъртви, но не усещат обкръжаващото ги зловоние. Защото се бият с думи, а бягат от цифри.

Не повече от трийсет минути са нужни, за да стане ясно кои са червените социологически агенции, призвани да бранят партията-майка. С всички изразни и недотам средства. Надувайки до пръсване позитанския балон, за сметка на умишлена акция срещу резултатите на основния опонент. Грубо посегателство срещу демокрацията, в която посочените обичат да се кълнат.

С други думи, както се изрази един известен водещ по адрес на едни известни голфъри-социолози, възпитаници на покоен бивш премиер: „Социологията относно протестите показва, че проучване сред социолозите-собственици на социологическата агенция, социологически са категорично против провеждането на нови избори."

Пиеса на абсурда или апология на нищото!



Червено - БСП, Черно - ГЕРБ