„Няма причина доброто да не победи злото, просто ангелите трябва да се организират като мафия".
Думите са на Кърт Вонегът, който твърди също, че не е необходимо да сте непременно луд, за да работите за нас, но все пак помага.Протестите, които близо 60 дни улавяха окото на ТВ камерите, създадоха безпрецедентна за последните години атмосфера в столицата, с артистичния си перчем, с блокадите на кръстовищата, са на път да утихнат.

Те бавно ще истлеят в този им вид и очакваната втора вълна на народното недоволство през есента няма да има нито същия симпатичен и артистичен заряд, нито същия състав.

Създаването на т.нар. „Протестна мрежа", с която едни хора, които са били част от вълната на недоволните, се самообявиха за говорители, организатори и кординатори на народния гняв, създава, а и в бъдеще ще създава все повече трудности на анализатори и набюдатели, които провидяха в площадите лицето на „гражданското общество". Защото по същество и след обявяването на лица от страна на недоволните, тоест на лидери, протестът коренно промени своя облик и от шествие за повече морал, за ограничаване на олигархията, за повече прозрачност и правила, той се превръща в политически.

Тоест, той обслужва само и единствено полически цели и интереси.

Всъщност протестът, който прикова вниманието на политиците, но не можа да прескочи бутиковото пространсто на жълтите павета в столицата, може спокойно да бъде разположен в следните, уви, самоизключващи се рамки. Хората, които развяха знамена и надуваха вувузели, се описват като либерали - тоест модерни, напредничави, интелигентни. Те обаче са с консервативна ориентация, защото по дефиниция за тях комунистите са лоши, но пък в същото време са с тоталитарна нагласа, защото претендират, че само те имат право да посочват кое е правилното, доброто, полезното, моралното. На този фон в първите два месеца от народния гняв той бе разположен върху „анархистичното" целеполагане - народът ще реши кой да ни управлява. Сякаш последният е бил изключен или ограничен в демократичното си право да избира на последните парламентарни избори на 12 май.

Този понятиен и имиджов хаос, който неизменно съпътстваше всяка арт проява, а и често биваше изтъкван именно като аргумен или като „преимущество" на едните над другите, показа ясно и недвусмислено, че хората, които протестират, са в плен не просто на идейно объркване, а че енергията им, за да не бъде пропиляна, трябва да бъде канализирана. А именно това се опитва да направи т.нар. „Простестна мрежа" Това е последният, може би завършващ щтрих от опитите на задкулисните играчи да обяздят народното недоволство.

Неговата пропускливост за политически проекти преди появата на мрежата бе пробвана с два други нововъзникнали субекта - Република БГ, които получиха достатъчно медийно внимание, а и организацията, представлявана от бизнесдамата Саша Безуханова. Опити за „осиновяване" на артистичните и протестиращите по съвест имаше и от страна на Реформаторския блок, които не случайно организираха пресконференции на знакови за протестите места - на маси под открито слънце до палатковия лагер срещу парламента.

Може би не е случайно също, че гръмко самообявилите се организатори и координатори се появяват именно тогава, когато площадите са видимо уморени и обезкървени. Когато посочените по горе политически амбиции на успяха да съблазнят хората и когато имиджът на улицата бе почти на ръба да измести идеята и миг преди да се самозабрави пред огледалото.

На хората от „Протестна мрежа" им е известно, че суетата не може да притежава разум и че там, където властва хаосът, не може да има градивност, още по-малко това важи за политическите отношения, в които протестиращите претендират за елементарна грамотност.

Появата на „Протестна мрежа" едва ли е заплаха за политическото статукво, тъй като хората, които я представляват, видимо и засега нямат политически амбиции.

Мрежата обаче звучно тръшва вратата към протестите на онези хора, които не се припознават в тези лидери, които не споделят тезите и идеите, изказани в новопоявилата се брошура, която мрежата смело нарича вестник. И които не желаят да бъдат идентифицирани с лицата, които дадоха пресконференция в БТА.

Новите лидери и журналисти, които се организират по хоризонталната ос, едва ли са си давали сметка, че извършват морален преврат срещу онези хора от площадите, чието желание за нови правила в политиката не минава непременно през съществуващите или нововъзникнали политически проекти. Но дава мощно рамо на тези проекти да се организират и вероятно оглавят оределите и вече силно политизирани недоволни.

Не е изключено освен трите нови играчи на политическата арена и като мюре да бъдат хвърлени още два-три проекта, които да имитират широкоспектърна палитра, под чиито краски да си направят „среща" и по-умерени леви, и по-диалогични десни, а защо не и уморените от безкрайния, често кичозен, театрален афиш, който шества по софийските булеварди.

„Протестна мрежа" с невинен замах уби и единственото постижение, с което хората от площадите можеха да се гордят, след като Делян Пеевски вече не е шеф на ДАНС. Част от гласовете на протеста твърдяха, че шествията не са организирани, защото всяка организация може да ги направи заложник или на съществуващите партии, или на други играчи, които да разсеят енергията или, не дай Боже, опорочат. Това вече и по учебник не може да се нарече протестът на гражданското общество, тъй като през последното за пореден път бива използвано като острие срещу управляващите, но по същество такова общество вече няма.....И на първолак е ясно, че създаде ли се политическа организация, извадят ли се политически искания на масата, гражданското общество вече се е превърнало в своята противоположност - партии или партийно оцветени хора, които желаят техните фаворити да влязат в НС и да управляват.

Така, че „Протестна мрежа" постави точката на протестите. На онези протести, които умиляваха или разсмиваха различните публики. След мрежата идва ред на леката кавалерия - онези недоказали се все още политици и другите, които искат реванш. Все познатите лица, все познатите схеми, все същата онази приказка, която всички искахме да променим...

Това на този етап, за съжаление, вече няма как да се случи. Не се случи и през февруари, а следващата година ще се убедим, че не се е случило и през горещото лято на 2013г.