В редакцията на news.bg се получи писмо от Анна Андреева. То е във връзка с гласуваните от столична община средства за осигурен превоз на цигански деца от кв. „Факултета" до училище.

Изправени сме пред поредната проява на дискриминация на гражданите на България по етнически признак и нарушаване на основния постулат в Конституцията, където ясно е казано, че не се допускат привилегии по верски и етнически признак, пише нашата читателка.

Защо за циганите? Помислиха ли как българите взимат децата си от училище, при положение, че работното време е до 18 часа? Кой закон им даде право да облагодетелстват една група и то по етнически признак. На колко деца-инвалиди осигуриха транспорт, пита тя.

Пълният текст на изпратеното писмо може да открите тук.

Андреева допълва -  „в опитите ни за промяна на статуквото, ние изпратихме писмо до институциите, в което сме заявили ясно позицията  си, отправили сме въпроси и сме изразили своите очакванията от дейността на правителството".

 „Нашите деца не получават интеграционни добавки, нашите деца (в голямата си част) не получават детски добавки, нашите деца нямат осигурен транспорт, нашите деца не получават по 3 лв. на ден за да ходят на училище", се казва в изпратената до институциите позиция, подписана от група граждани.

Отговорът от двете институции.

В отговор е получено писмо от Агенцията за социално подпомагане, което родителите определят за формално и непредлагащо никакви мерки за разрешаване на проблема. News. bg се запозна с текста на писмото, изпратено от Социалното министерство и Агенцията по заетостта.

В него се посочва, че обществените отношения, свързани със социалното подпомагане на гражданите в Република България се уреждат от Закона за социалното подпомагане.

Решението на СОС

От двете институции уверяват и че „при осъществяване на социално подпомагане не се допуска пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, гражданство, политически или други убеждения, религия или вяра, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение и произход, членувани в синдикални и други обществени организации."

„Очакваме управляващите да направят изявление пред обществеността относно действията им, които биха оправдали  законосъобразността на постъпките им", посочват още гражданите, обърнали се към тях за съдействие.

Те настояват и да се проведе конструктивен диалог и да се предприемат промени за подобряване качеството на живота в страната ни, а не да слушаме извинения, обяснения и клишета, оправдаващи неспособността  на съответните институции да осигурят нормалното съществуване на хората.