На България от години не се позволява влизането в Шенгенското пространство, като многократно се изтъкват причини, които звучат може би разумно, може би абсурдно, а може би малко като пошляпване на непослушно дете.

През бурното лято на миграция на хиляди нелегални от Близкия изток и Северна Африка, състоятелността на всички тези причини изглежда все по-нелепо.

Големият въпрос винаги е бил дали България ще може да опази външните граници на Шенген. Сега въпросът е дали Шенгенското пространство бе в състояние да опази само себе си, а и България.

Лицемерието на държавите членки на Шенгеското споразумение идва, когато те също не успяват да се справят с опазването на външните граници. Потоците от бежанци заливат Гърция, Унгария, Австрия, Германия, Хърватска, а и други държави. Но от България се изисква да плати част от цената на несъстоятелността на Шенген, като приеме допълнителни бежанци от други държави.

Европейските ни партньори по този начин ни казват: Не ви пускахме в Шенген, защото не можете да опазите външните граници на ЕС както трябва, но явно сте се справили по-добре от нас, затова вземете, ако обичате, още малко бежанци от тези, които са при нас?

Отговорът трябва да е прост: Не можем.

Не можем, защото голяма част от същите тези държави държаха 7 години трудовите си пазари затворени, за да не дойдат твърде много българи. Великобритания и до ден днешен често включва антиимиграционната риторика срещу българи и румънци, въпреки относително малкия брой имигранти, в сравнение с миграционната вълна в момента.

Защо трябва да сме солидарни, когато подобна солидарност спрямо нас липсваше, въпреки че сме член на ЕС? Трябва ли да сме солидарни с Франция, която ни връща ромите, вместо да ги интегрира? Европейската солидарност не може да бъде процес, който се случва само когато на големите европейски държави им изнася.

Как помогна ЕС на България през 2014, когато бежанците започнаха да идват у нас? Почти никак. Защото броят на продължаващите на запад бе относително малък и това бе проблем на Турция, България, Италия и Гърция. Как помогнаха на Италия, където всеки ден акостират кораби и лодки? Никак, дори в определен момент финансирането на патрулирането бе спряно.

Но да се върнем на Шенген. Всички са наясно, че България не бива допускана до Шенген по политически причини, както и такива, които нямат пряка връзка с нас. Политическите причини са инструмент за натиск върху страната ни да спазваме по-стриктно евродирективите.

Другата причина обаче е огромният брой нелегални имигранти, които се намират в Гърция още преди "бежанската криза". Гърция макар да е в Шенгенското пространство е изолирана и по земя не граничи с други държави от зоната за свободно предвижване. Тоест, мигрантите, попаднали в Гърция няма как да продължат пътуването си на запад. Ако България и Румъния обаче бяха част от Шенген, това се променя, а пред стотиците хиляди незаконно пребиваващи в южната ни съседка, се отваря възможност лесно да отидат във Франция, Германия, Холандия и други западни държави, защото за тях България въобще не е крайна цел.

Премълчаването на тази причина е втората точка в лицемерното отношение към България, Румъния и Гърция, като Атина е оставена сама да се справя с ордите идващи от Азия и Африка.

Но и на гърците им писна и негласно стимулираха "бежанците" да тръгнат към Македония, Сърбия и Унгария - дори открито им помагат с транспорт, за да достигнат до заветния Шенген. Шенген, чиито граници Германия затваря ден след ден. Първо с Австрия, днес с Чехия, а вдругиден не се знае с още кого.

Ако Шенгенското споразумение наистина работеше както трябва, Германия нямаше да има нужда да затваря границите си. А ако не работи, нелепо е да обвиняваш България и Румъния, че не са готови за него.

Като капак на всичко, България е критикувана и за изградената ограда по границата с Турция, както и Унгария за подобно съоръжение на границата със Сърбия. Но тези критики биха били основателни, ако немското правителство, което обяви, че всички бежанци са добре дошли, бяха изпратили транспорт до границата между Унгария и Сърбия и приберат при себе си всички, които така или иначе искат да отидат там.

Реакцията на Германия обаче бе да спре влаковете от Австрия, да върне граничния контрол и поредна доза лицемерие.

И то на фона на това, че лошата България е одобрила 94% от молбите за бежански статут през 2014, спрямо само 42% от страна на добрата Германия.

И след толкова лицемерие, време е да кажем истината: Европа няма как да издържи на тази бежанска вълна и трябва да намери начин да я спре. Шенген се провали в сегашния си вид и сякаш по чудо този път България и Румъния не са сред виновниците.