А сега ще бъдем кратки. Вече няма място за пространни обяснения.

В редица текстове до момента news.bg показа една конкретна обвързаност с темата "Стависки".

Обяснявахме надълго и широко позицията си, мотивите за нея, говорехме за морални ценности, използвахме притчите от християнството, опирахме се на мъдростта и опита на човешкото всекидневие.

Вече сме отвъд това. Разчитаме на лаконичността и пределната яснота.

Максим прецака нещата (това са негови думи).
Но той си остава един голям спортист и шампион. В същото време поведението му след трагичната катастрофа показва, че много добре различава доброто от злото, разкаянието му е пълно и ще го носи до края на живота си.

Съдебнят процес свърши, като ние нито за миг - четете внимателно - до момента не сме и намекнали той да бъде манипулиран, а везните наклонени в полза на Стависки.

Напротив, разчитахме на обективността и независимостта на българския съд - където всесилна трябва да е единствено буквата на закона.

Но... това ни най-малко не ни пречи - защото няма нищо общо - да повторим предишния си призив.

Резултатите от съда са известни - условната присъда най-вероятно не учудва никого, както и това, че по делото бе присъдена рекордно висока кръвнина.
Не че цената на човешкия живот може да бъде измерена по някакъв начин...

Но по същество - медиите от WMG - News.bg, Topsport.bg, Money,bg, Finance.news.bg и в-к Топспорт, се обърнаха към феновете, държавата, бизнеса.

Едно момиче се нуждае от пари - за да живее. Пари, които бащината справедливост иска от Максим и които шампионът явно няма.

Пари за лечение, което означава бъдеще за Мануела.

В Уникредит Булбанк са открити сметки, чрез които Фондация "Развитие 21" започва набиране на средства за Максим, чрез които световният шампион да помогне на Мануела и на семейството на Петър.

Правим го с надеждата това да е начало на кампания, която ще доведе до възможност за реално подпомагане лечението на момичето и почерненото семейство на Петър.

Не крием, с това искаме да помогнем и на Максим - жест, който един шампион, прославил България заслужава.

Не сме искали съдебна милост за Стависки, а съпричастност към пострадалите.
Не създаваме индулгенция за Максим, а вярваме, че можем реално да помогнем Мануела.

Собствениците и служителите на "Развитие" и Уеб Медиа Груп първи ще внесат своята помощ във фонда - така, както и призовахме - всеки според своето милосърдие, емоция, съпричастност, възможности.

Увереност, че сме на прав път ни дават думите на световния шампион, разбрал веднага след прочитане на присъдата за инициативата -
Чудесна инициатива. Не съм запознат с детайлите и не мога да коментирам, но одобрявам идеята".

Увереност, че сме на прав път ни дава и фактът, че веднъж вече "познахме". По коледно време си позволихме да разсъждаваме на тема "прошка" - като морално изражение на смиреността и благородството.

Не бяхме разбрани от част от вас, понесохме немалко хули, обиди и заклеймявания.

Една почернена майка обаче преди дни го каза - Очаквах, ако не Максим, то поне негови посредници да се поинтересуват как сме, как живеем след смъртта на Петър.
И направи най-страшното - майчиното проклятие, след което връщане назад едва ли има, макар че нали всички трябва да вярваме в доброто начало...

Можем да помогнем това с Мануела да не се случи - до отидем отвъд егоизма, отвъд сляпата мъст на "Разпни го", отвъд озлоблението и прастарото "око за око...".

Можем го - всички ние.

****************************************
Откритите сметки в Уникредит Булбанк:
BGL - BG30 UNCR 7000 1501 6639 99
USD - BG51 UNCR 7000 1501 6640 09
ЕUR - BG63 UNCR 7000 1501 6640 84