Часове, след като законопроектът на ГЕРБ за отнемане на имуществото не бе приет на първо четене, американското посолство разпространи изявление на посланик Уорлик. Публикуваме го без редакция.

С голямо разочарование научихме, че днес парламентът е отхвърлил законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

Гражданската конфискация на имущество е важен инструмент в борбата с организираната престъпност и корупцията и се използва в страни като САЩ, Великобритания, Италия, Австралия и Ирландия.

Законопроектът, внесен в парламента, е одобрен от Венецианската комисия като ефективен и в пълно съответствие с демократичните принципи.

Отхвърлянето на този законопроект е сериозна стъпка назад. Надяваме се, че правителството ще предприеме действия за приемането на законопроекта в настоящия му вид през следващата сесия на парламента.

****
Редакционно:
Посланикът на САЩ не за първи път грубо се намесва във вътрешните ни дела, прави го толкова често, че вече дори почти не дразни.
Все пак, ако имаме възможност бихме го помолили да ни припомни кога за последен път колежката му във Вашингтон Поптодорова е дала брифинг в Конгреса, или е направила подобна на днешната декларация, адресирана до медиите...
Но с горното посланик Уорлик днес мина някои граници.
С "надеждата му" - правителството да предприеме действия за приемането на законопроекта в настоящия му вид, г-н Уорлик подтиква към нарушаване на българската Конституция. Където пише:

  • България е република с парламентарно управление...
  • Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол.
  • Народното събрание: приема, изменя, допълва и отменя законите

На какво основание посланик Уорлик се уповава на правителството, говорейки за приемане на закон, остава тайна за нас.
Или не е чел Конституцията ни, или не му пука за нея. Или...