Като цяло съм доволен от работата на Агенция „Митници", заяви шефът й Ваньо Танов след изслушването си от вътрешната парламентарна комисия.

По думите му не е възможно един ръководител да е доволен от абсолютно всичките си служители.

Имам карт бланш от премиера и аз неговия карт бланш го изпълнявам, посочи още Танов. Той отрече между него и вътрешния министър Цветан Цветанов да има конфликт.

Няма проблем между мен и вътрешния министър", заяви той.

Скоро обаче не са се чували. Той не можа да отговори защо Цветанов го атакува със същите аргументи, както опозицията в НС. Питайте него, препоръча Ваньо Танов.

Смятам, че ще остана на поста си. Вярвам в премиера и не смятам, че ще отстъпи пред който и да е, каза шефът на митниците. Ваню Танов категорично заяви, че не се притеснява да бъде сменен.

Според Румен Петков основният проблем с контрабандата е в границите.
                                    Още...

Танов коментира, че не може да се говори, че контрабандата е достигнала 50%, каквито твърдения вече циркулират в публичното пространство. Той не отговори категорично кои са олигарсите, които ще спечелят, ако той бъде сменен от поста шеф на митниците.

Припомняме, преди време Танов заяви, че ако не се задържи на поста си, ще спечелят олигарсите.

Шефът на митниците призна, че заради по-високия акциз се е свило потреблението на цигари с около 34% за първите 5 месеца. Танов каза, че сега контрабандните цигари на българския пазар са около 30%.

Във всички страни, в които има увеличаване на акциза, има увеличаване на контрабандата, след това пазарът се стабилизира, изтъкна той. 4 млрд. евро са загубите на Германия от контрабанда, съобщи още Танов.

Според него контрабандата е явление, познато и в други държави. Можете ли да ми посочите страна, в която няма контрабанда, каза Танов.

Попитан какъв е размерът на контрабандата, той отговори: "Тя е такава, каквато е ножицата. В едни страни е по-голяма, в друга е по-малка".

На въпрос как ще коментира изказването на премиера, че в агенцията ще има кадрови промени, шефът на митниците отговори, че не се е запознал с доклада, който е представен на министър-председателя и който той, от своя страна, е предал на финансовия министър.

Ваньо Танов заяви, че в момента няма информация дали на пазара има крупен контрабандист.

„Това, което ние залавяме в момента е между малки и различни играчи. Ако има крупен контрабандист, то тази информация трябва да е в МВР".

Няма опасност за бюджета, смята още той в коментар за приходите от митниците.

След изслушването си от депутатите Ваню Танов се опита да избяга от журналистите, но те се оказаха по-ловки от него и той „потърси убежище" отново в стаята, където заседаваха народните представители.

Медиите нахълтаха в залата и така шефът на митниците бе „заставен" да отговаря на въпроси с цигара и запалка в ръка.