Комитетът за защита на журналистите обяви списък с 10 страни, където най-често се нарушават правата на блогърите и цензурата в интернет е най-строга, предаде АП.

Първото място се заема от Минмар (бивша Бирма), където достъп до интернет има едва 1% от населението. Освен това властта цензурира достъпа до глобалната мрежа, налагайки строги правила.

На второ място е Иран, на трето - Сирия, четвърто - Куба, на пето -Саудитска Арабия, шесто - Виетнам, на седмо - Тунис, на осмо - Китай, на девето - Туркменистан и на десето - Египет.    

В средата на март при неизяснени обстоятелства в иранския затвор Евин почина 29-годишният блогър Омид Мир Саяфи, който бе осъден на 30-месеца лишаване от свобода за обида на духовия лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Китай дори създаде "бригади 50 цента" - неформални обединения на лоялни към правителството потребители, на които се плаща, за да ровят в интернет, за да търсят мнения на несъгласни и да оставят анонимни коментари, които да насочват дискусиите в "по-хармонична" насока. Наречени са "50 цента" заради оскъдното заплащане, което получават.

Въпреки че не намери място в призовата десятка Русия като че ли намери още по-остроумен начин да потушат демократизиращия потенциал на глобалната мрежа. Става дума за цената на услугите, тъй като в Русия много от потребителите на интернет плащат в зависимост от трафика и продължителността на сесиит, Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания излезе с идея да се създаде "социален интернет", където посещението на сайтове, одобрени от правителството, ще бъде безплатно.

Подобен подход вече работи в Беларус, където потребителите могат да влизат безплатно в сайта на основния говорител на правителството - в. "Беларус днес" - т.е. да не плащат за трафика на провайдъра си, което са длъжни да правят, ако посещават сайтовете на малкото независими издания в страната.