Световното електронно подслушване няма нищо общо с борбата срещу тероризма. Това смята председателят на Комисията по международни отношения към Руската Дума Алексей Пушков, предаде „Гласът на Русия".

Москва трябва да реагира на информацията за подслушваните телефони на световни лидери от американските секретни служби, защото въпросът се отнася до националната сигурност на Русия, поясни той.

„Ние не сме съюзник на САЩ, но страна, за която САЩ имат специална програма за разузнаване.Тайните служби на САЩ виждат Русия като потенциален противник. Също САЩ поставя Русия в една група с Китай и Иран и разглежда американските отношения с тези страни така, че не може да става въпрос за партньорство", заяви Пешков в интервю за руско радио.

Русия трябва да разследва и да отговори на всеки опит за подкопаване на националната сигурност, каза той и поясни, че не може да се оправдава тоталното електронно шпиониране като нужда за борба с тероризма.

Това е глобален скандал, защото разузнаването е едно нещо, а тоталното шпиониране и тоталният контрол на електронните мрежи са доста различно нещо", разясни той.

По думите му „електронната въоръжена надпревара сред разузнавателните агенции може да доведе до тоталитарно общество, описвано от Джордж Оруел в неговият антиутопичен роман „1984".

Съобщенията, че бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън притежава материали за провеждани от САЩ шпионски операции срещу Русия, няма да повлияят на руско-американските контакти, заяви по-рано руският външен министър Сергей Лавров.

„Вашингтон поус" съобщи, че Сноудън притежава 30 хиляди документа, които потвърждават, че една страна от НАТО събира разузнавателна информация за Русия и я предава на САЩ.