Единственият полезен ход сега за Патриотичния фронт (ПФ) е да оттегли подкрепата си от правителството на Бойко Борисов.

Това обяви пред журналисти съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, след като научи именно от медиите, че с решение на Министерския съвет от днес за областен управител на София е назначен Веселин Пенев.

Самият Пенев е познат в политическото пространство като бивш кадър на ДПС, като напуска движението заедно с Касим Дал и Корман Исмаилов. От тогава Пенев заема и поста на зам.-председател на Народна партия „Свобода и достойнство" (НПСД), която е част от Реформаторския блок. От стенограмата на заседанието на МС думи на премиера Борисов потвърждават, че софийският областен е от 5-членната квота на реформаторите - колективно предложение на БЗНС, НПСД и ДСБ.

Каракачанов се изправи пред журналистите, за да им разкаже за току-що приключилата среща между тях и министъра на отбраната Николай Ненчев относно оспорваното от ПФ назначение на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. Исмаилов също е кадър на НПСД, което ядоса патриотите и те заплашиха да оттеглят подкрепата си от кабинета „Борисов 2".

„Пред министъра на отбраната изложихме нашето мнение по въпроса, чухме и неговото мнение. Военният министър каза, че го е предложил лично, ние изложихме нашите съображения и където се вика - „взаимно се информирахме", след което си взехме довиждане", обясни за срещата Каракачанов и посочи, че решението за евентуално оттегляне на подкрепата на ПФ за правителството ще бъде взето на коалиционен съвет между всички партии на фронта вторник или сряда другата седмица.

След като научи обаче от журналистите, че именно зам.-председател на НПСД е новият областен управител на столицата ни Каракачанов отсече, че полезният ход сега за ПФ е само един, а именно да оттегли подкрепата си от правителството. „Нямаме друг ход", призна Каракачанов.

Той предположи, че реакцията за това назначение няма да е само от страна на ПФ, но и ще разбуди духовете в София. Съпредседателят на ПФ дори призна, че подобно назначение им мирише на провокация от страна на управляващите партии с цел решението на патриотите да бъде именно оттегляне на подкрепата.

„Ако приемем, че назначението на зам.-министъра на отбраната е станало от бързина, то какво да кажем за това назначение сега", попита още Каракачанов. „Може да се наложи и предсрочно решение да вземем", подчерта още патриотът.

Няма основание за оттегляне на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. С тази позиция пък военният министър Николай Ненчев застана пред медиите в НС на брифинг след срещата му със съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Оказа се, че срещата с патриотите е по инициатива на самия министър. Проведохме една среща в добър дух на разбирателство, изтъкна Ненчев. Аз не получих повече аргументи и доказателства от тези, които вече бях видял в медиите, обясни той, визирайки мотивите на патриотите, които скочиха остро срещу назначението на Орхан Исмаилов и поставиха на карта стабилността на кабинета.

Не намирам на този етап основание да поискам оттеглянето на г-н Исмаилов от този пост, категоричен бе военният министър. Патриотите ясно и категорично обяснили, че не са против нито една етническа група в страната. Били дори за добронамереност и национална отговорност. Преди всичко трябва да вярваме в ценности, изтъкна още Николай Ненчев.

Освен това нямало данни в службите Орхан Исмаилов да принадлежи към чужди служби и да е заплаха за националната сигурност, каквито са притесненията на патриотите. На първо място поставям ценностите, на второ отношението ми към НС, подчерта военният министър.

Той не може да даде отговор дали позицията му ще разклати 43 НС. Ненчев е разговарял с премиера Бойко Борисов, който споделял неговата позиция по въпроса с Орхан Исмаилов.

Въпросът за новия областен управител на София-град не е обсъждан между министъра и патриотите. Обсъдили програма 2020 и пенсионната реформа, за което военният министър получил подкрепата на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.