Антонио Бандерас и Джейсън Стейтъм ще рекламират България безплатно. Холивудските звезди заедно със Салма Хайек, Ейдриън Броуди, Силвестър Сталоун, продуценти и режисьори участват във видео, което рекламира страната ни като дестинация за кино туризъм.

Родното министерство на туризма, в лицето на министър Николина Ангелкова, подписа публично частно партньорство заедно с шефа на „Ню Бояна Филм" Ярив Лернер, с което ведомството получава правата върху видеото.

Клипът с положителни отзиви за страната като дестинация за заснемане на кино продукции и за туризъм с красивата й природа ще бъде пуснат и преди представянето на филма „Съдилището", който е номиниран за Оскар. Ангелкова се похвали, че с клипа ще променим начина, по който България е виждана по света.

Министърът даде пример за успешно развиващ се туризъм, благодарение на кино продукции в Англия, където туристите скочили с 50 % след снимките на „Хари Потър", с 22 % ръст на младите туристи в Тайланд след заснемането на „Плажа" с Леонадро ди Каприо и с Хърватия, където се снима „Игра на тронове". По думите й, със стимули за кино индустрията ще привличаме повече продукции за изготвяне у нас, както и повече туристи.

Шефът на „Ню Бояна Филм" пък увери, че ще се пускат повече туристи в студиото, като така ще станем още по-привлекателна дестинация за международни гости.

Той обяви, че в момента се подготвят две продукции, по които ще се работи през 2016 г., като става въпрос за исторически филми за цар Калоян и за цар Борис.

По думите на Лернер и американски актьори ще бъдат допуснати за кастинг за главните роли на българските владетели, но си призна, че не вярва те да се окажат подходящи за тях.