Британският премиер на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че той ще работи с държавите, които не участват в еврозоната, за да се гарантира, че техните интереси не са изложени на риск по повод проблемите с външния дълг в Европа.

Той припомни, че Европейската комисия има задължения да помага не само на държавите от еврозоната, а на всички 27 члена на ЕС.

Много важно е Комисията да работи за 27-те държави oт ЕС и да ги предпазва", изтъкна британският премиер, цитиран от Ройтерс.

Премиерът, който е на среща на Британската общност в Австралия заяви, че статутът на Лондон като европейски финансов център „постоянно е атакуван от Брюксел чрез директиви" и това може да замрази като цяло реформите в ЕС.

Лондон е финансов център в Европа. Той е под постоянна атака от Брюксел чрез директиви. Обезпокоително е. Това е ключов национален интерес, които ние трябва да защитаваме", добави Камерън

Великобритания също се притеснява от възможни промени на търговския пазар в ЕС.

Има общо споразумение, общ ангажимент, за които трябва да работим заедно и да осигурим защита" за всички, изтъкна Камерън.

Припомняме, че европейските лидери приеха решения на последната среща на върха на ЕС според които се опрощава 50 % от дълга на Гърция и спасителният фонд ще бъде увеличен до 1 трилион евро.