Над 2000 души дойдоха на площада пред парламента на митинг в подкрепа на БАН.
Учените от БАН протестираха, носейки плакати с надписи „Игнатов при мумиите", Игнатов - месия на неуките", „Унищожението в науката е навеки" , „Не на национализация на БАН", „Не убивайте науката", „Да се върнем в Браила, тук вече сме емигранти".

В защита на БАН говориха председателят на академията, председателят на съюза на учените в България, академици и млади учени.
Те представиха подготвената от учените петиция до премиера Бойко Борисов.

„Нито ме интересуват имотите на БАН, нито някой ще строи молове, изтъкна Борисов след среща с академик Никола Съботинов.
Още...

„Той не е бил на процедура за промиване на мозъци отвъд океана и искаме от него да бъде гарант за бъдещето на българската наука", заявиха учените. Митингът продължи с шествие до Министерския съвет за връчване на петицията.

Шествието се водеше от траурна церемония под звуците на „Върви, народе възродени". Учените носеха ковчег с научни трудове и патенти за изобретения.

Демонстрантите носеха дървен кръст с паметен надпис „БАН 1869 - 2010".

В ковчега беше и холограма на квитанцията, с която Дякон Левски е дарил 22,70 франка за организация на българско книжовно дружество.

Участниците в процесията носеха около ковчега портретите на видните дарители за създаване на академията - Васил Левски, Марин Дринов, Иван Гешов, Васил Друмев.

Сред запомнящите се плакати беше и такъв с надпис „1869 - 2010 от Дякон Игнатий до Дянков-Игнатов".

Симеон Дянков: Аз съм учен от световна величина.
Още...

След като председателят на БАН бе приет в Министерския съвет да връчи петицията протестиращите пред сградата на правителството мумифицираха Науката, чиято роля игра докторант от института по компютри и комуникационни системи. Тялото й бе бинтовано и положено в саркофаг, заедно с научни трудове.

Науката обаче пред очите на всички възкръсна, което изрази надеждата проблемите им да намерят разрешение.

Недоволните представители на българската наука изтъкнаха, че в БАН работят само 18% от учените в страната, а дават 60% от научната продукция на България. Според тях мечтата на министър Дянков е „пари за наука = 0,00 лв".

Институцията БАН, както беше изтъкнато според международна класация, заема 374-то място от 4000 научни организации в света.
Солидарност към българските учени изразиха техни колеги от чужбина.