Разминаването в данните за нападения над лекари се дължали на това, че не всеки пострадал медик подава оплакване.

Така здравният министър Петър Москов обясни пред журналисти в Народното събрание драстичната разлика между данните на Министерството на здравеопазването и статистиката на МВР, която вътрешният министър Веселин Вучков представи.

Според данните на МЗ инцидентите са 225, а според МВР - само 17. Другата причина за разминаването идвала от това, че МВР не прави статистика на случаите по професии.

Именно това разминаване в цифрите разгневи по-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан, който настоя Петър Москов да си подаде оставката. В противен случай Местан се закани, че партията му ще поиска вот на недоверие към кабинета.

Москов призна, че първия път, когато ДПС му е поискало оставката, е приел това като "въпрос на чест". Сега обаче това настояване от страна на Местан било "фарсово".

Москов съзря, че всъщност ДПС търси начин за дестабилизиране на сегашното управление и за връщането си във властта. "ДПС е извън борда на активната политика - те се мъчат да бъдат част от политическия диалог", каза Москов. Здравният министър бе категоричен, че подобни съмнения са долни, дори за банална политическа игра като тази на Лютви Местан.

"Ако Местан ме обвинява, че лъжа, това означава, че обвинява в лъжа всеки лекар в тези центрове", заяви здравният министър. Той още веднъж подчерта, че данните на МЗ са достоверни и те вече са качени и на сайта на министерството.

Според него проблемът с нападенията срещу лекари фактически е решен, тъй като откакто държавата предприела действия за справяне с проблема, няма инциденти. Според Москов, ако Местан не вижда проблема с побоите над лекари, значи е "слепец"

Цитираната от министъра статистика, публикувана на сайта на МЗ показва, че общо 227 са инцидентите с лекари за 2014 година и 145 за 2013-та.

Таблицата на сайта на МЗ съдържа разбивка по области, брой инциденти за съответната година и информация за това има ли осъдени за дадения случай, каква е присъдата, а ако не - как се движи съдебното дело.

Прави впчеатление, че справката не съобщава за "нападения" над лекарски екипи, както министър Москов ги назова от парламентарната трибуна, а случаите са назовани като "инциденти", като е отчетен броят на тези, при които има нанесени материални щети и здравословни проблеми на медиците.

В ЦСМП-Благоевград през миналата година има 3 инцидента, а през 2013-та - два, без осъдени и със заведено съдебно дело, което тече в Банско. За ЦСМП-Бургас данните сочат общо 142 инцидента, от които 40 с материални щети и здравословни проблеми на екипите - няма осъдени. През 2013-та нападенията там са били "67, от които 10 с материални щети и здравословни проблеми за екипите". Във Варна инцидентите са един и нула, два и един са във Велико Търново, а 5 за 2014 г. И 7 за 2013 г. са във Видин. И при тях няма осъдени.

Проблеми спешните медици във Враца са имали 13 пъти през миналата година, и 7 през 2013-та, в резултат на което е наложена глоба "1000 лв. за повикването за бременната жена", както е съобщено в таблицата. В Габрово и Добрич има съответно по един за предходните две години и два и 7 инцидента, без наказани. В Кърджали инцидентите са два за миналата година и един за предходната, за тях има заведени съдебни дела, от които едното продължава, а другото е завиршило без присъда поради липса на доказателства.

В Кюстендил спешните лекари са имали неприятности също два пъти през 2014 и никакви терзания през 2013 г., а в Ловеч - 3 пъти миналата и 5 пъти през 2013-та, като резултатът е "възстановени материалните щети по филиалите и санитарните автомобили със съдействието на органите на МВР".

В Монтана няма нарушения и няма присъди, което обаче, оказва се не е прецедент за страната ни.

Друг прецедент - двама осъдени в Пазарджик "за санитарния автомобил на Велинград лишаване от свобода за срок от 6 месеца, за Брацигово лишаване от свобода за 1 година." При един инцидент за миналата и два за 2013-та година.

В Перник има два инцидента през 2014 г. и 0 за 2013 г. В Плевен за цитираните години са съответно 4 и 1, а в Пловдив - 3 и 7. Няма осъдени, сочи още справката на МЗ.

Без нарушения и осъдени могат да се похвалят още в Разград, Русе и Силистра. В Сливен е имало 5 нападения за миналата и 10 за по-миналата година, а резултатът е една ефективна 3-месечна присъда. В Смолян също няма нарушения.

В София-град няма наказания при шестте нападения през 2014-та и седемте през 2013-та година. Също и в Софийски регион, но там инцидентите са 19 и 21.

В Стара Загора има 7 нападения за 2014 г. В графата, в която е трябвало от местния ЦСМП да попълнят бройка, има поместен текс, който гласи: " По повод информация за 2013 г. за инциденти свързани с агресивно поведение от страна на пациенти към мед. лица, Ви информираме, че екипите на ЦСМП-Ст. Загора, ежедневно са жертва на вербална агресия от страна на търсещите помощ. Такъв вид случаи не се регистрират официално, съответно не може да Ви предоставим конкретни данни за такива инциденти, още повече, че за този период МЗ не ни е искало такъв вид информация.", а осъдени няма.

В Търговище и Хасково няма инциденти през изминалите две години. В Шумен има 1 за миналата и 2 за 2013-та, една присъда от 3 години условно и следствено дело, по което все още няма присъда.

В Ямбол инцидентите с екипи на Спешната помощ са 3 през 2014 г. И 0 през 2013 г. Отново без наказания.