Полицейска операция "Алкохол и неправоспособност" ще се проведе днес и в неделя, в часовете между 22.00 ч. и 01.00 ч., на територията на област Монтана. В нея ще участва целият униформен състав, съобщава БНР.

Поради повишената аварийност по вина на водачи, които са неправоспособни и са седнали зад волана след употреба на алкохол, акцията ще протече предимно по третокласните и общинските пътища, в подходите и районите на посещавани питейни заведения и дискотеки. Ще бъдат използвани всички налични технически средства.

Санкции ще бъдат налагани на водачи и пътници без поставени предпазни колани и при неизползване на обезопасителни системи при превозване на деца. Глобявани ще бъдат участници в движението без предпазни каски, шофьори без задължителна застраховка "Гражданска отговорност", водачи на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети и мотопеди.

В часовете на най-висока интензивност на движението, което се очаква да е в понеделник от 11.00 до 23.00 ч., ще има засилено полицейско присъствие. Служителите на реда ще извършват регулиране и контрол на движението на най-натоварените и конфликтни участъци. Пътните полицаи ще предприемат действия за улесняване пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране движението и паркирането в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове.

По време на върховото натоварване на движението полицейски патрули ще дежурят на международния път Е-79, където ще осъществяват контрол на конфликтните участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия, пътни възли и кръстовища, райони на бензиностанции и крайпътни паркинги, мотели и заведения.