На заседанието на ВСС беше взето за отстраняване на шефа на бургаския административен съд Атанас Вълков, съобщи БНР.

По предложение на главния прокурор Борис Велчев членовете на Висшия съдебен съвет приеха с пълно единодушие магистратът да освободи заемания пост.

Припомняме, на заседанието си във вторник Софийският апелативен съд постанови най-тежката мярка „задържане под стража" за Вълков. Решението на съда не може да бъде обжалвано и протестирано.

Председателят на Бургаския административен съд бе задържан в края на март. Според събраните данни става дума за сделка за продажба на парцел от 12 дка в Несебър, който е придобит от майката на Атанасов с фалшиви документи. Стойността на корупционната сделка е 2,2 милиона лева.

Наследниците на имота са го продали на майката на Вълков, без обаче да знаят. Вълков е задържан в момента на уговаряне на продажбата.

По време на заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев изрази опасения бъдещите спецпрокурори да работят при по-лоши битови условия от колегите си от другите прокурори. Във Висшия съдебен съвет бяха обсъдени устройството и организацията в бившата сграда на ДАНС.

Помещенията там са определени за специализираните съдилища и прокуратурите към тях.