Неформалните работници искат да бъдат официално признати в трудовото законодателство.

На пресконференция в БТА от Сдружението на надомните работници в лицето на председателя си Виолета Златева изтъкнаха, че у нас действително се вземат мерки срещу неформалната икономика, но никой не иска да чуе защо работниците са неформални.

Хората искат да бъдат признати от правителството за работници, не за бизнесмени и предприемачи. Те със собствения си труд произвеждат изделия, които търсят да продадат, разясни Златева. За нея, след като се уточни определението, трябва да се търси какви са проблемите на тези хора - трябва да се разграничат двата типа: наети и самонаети неформални работници.

Златева се оплака, че няма разбирателство със социалното министерство по въпроса. От думите й стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е изказал становище, че трябва да се преговаря по исканията на надомните работници, но социалният министър Ивайло Калфин не инициира подобен контакт.

Златева се надява именно Борисов да се свърже с вицепремиера си и да му разпореди да започнат преговори, тъй като самонаетите настояват да бъдат признати за работници и то със специален режим за социално осигуряване.

Много хора се обръщат към хобитата си и те стават техни професии. За тях трябва да има специална политика, смятат от Сдружението. Те се надяват и на включване в специални програми за развитие на малък и среден бизнес без изискването за минимум 300 хиляди оборот за последните три години - сумата да е от порядъка на 5-6 хиляди евро.

Областният координатор на Сдружението за София Рада Василева пък очерта тенденциите в промяната на възрастта и броя на самонаетите. По неофициални данни за страната те били общо 450 хиляди души. Все повече са младите надомни работници, стана ясно от думите на Василева. В столицата средната им възраст била не повече от 40 години, което е притеснително, защото се предполага, че именно в София има най-много възможности за трудова ангажираност.

Има членове на организацията и под 30 години - художници, артисти, юристи, учители, икономисти, инвалиди, самотни майки с деца. Възрастовата група пада, участниците се увеличават, разкри Василева.