БСП и ДПС обещаха на работодателите и синдикатите да продължат да работят в парламента до края на месеца.

Лидерите на парламентарните групи и на двете партии се зарекоха още веднъж, че ако Министерски съвет внесе предложение за актуализация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и като цяло на държавния бюджет, то народните представители ще го обсъдят и гласуват в пленарна зала.

Веднага след като двата синдиката и четирите национално представени работодателски организации седнаха на една маса в парламента с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и други депутати от опозицията, те се преместиха в друга зала на Народното събрание, за да споделят исканията си и с парламентарния шеф Михаил Миков и лидерите на БСП и ДПС.

Тази совалка се наложи поради отказа на Борисов да участва в обща среща.

Председателят на парламента още в началото на разговорите изрази съжаление, че на поканата не са откликнали представители на всички парламентарни групи. На вторите разговори с бизнеса и синдикатите освен ГЕРБ липсваха и депутати от „Атака".

„Демокрацията е присъствие, а не отсъствие", подчерта Михаил Миков и напомни, че желанието за функциониране на парламента може да бъде постигнато само когато народните представители влязат в пленарна зала.

Социалистът Атанас Мерджанов обеща от страна на левицата, че ще участва в дебатите за ревизия на държавния бюджет. Такава дума даде и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обаче заговори за „тежкодефектирания политическия диалог, пример, за което е възприятието на едно кафе в Кърджали".

„С актуализация на бюджета на НЗОК гасим поредния пожар в сектор здравеопазване, дни преди да пламне съвсем", подчерта Местан.

Лидерът на третите по сила в това Народно събрание призна, че още сега знае, че ДПС ще бъде една от партиите в следващия парламент. „Още преди да е ясно кой как ще се разполага в 43-тото НС, ние няма да бъдем опозиция на приоритети като здравеопазване и енергетика", бе поредното обещание на Лютви Местан.

Самите работодатели и синдикати не изневериха на острия си тон по време на първата среща с ГЕРБ и размахаха отново пръст.

За първи път виждам такава простотия около една оставка", отсече президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Синдикалистът намекна, че разполага с информация, че дадена високопоставена фигура в изпълнителната власт умишлено е искала да фалира здравната каса.

„Парламентът трябва да продължи да работи", поиска от своя страна и президентът на КНСБ Пламен Димитров.