Политическият съветник на сирийския президент Башар Асад обвини Турция в извършването на агресия срещу Сирия, позволявайки на бунтовниците да прекосяват турско-сирийската граница и да влязат в сирийския граничен град Кобани, за да се бият с джихадистите от „Ислямска държава".

В интервю за „Асошиейтед прес" в Дамаск съветникът е заявил, че Турция е планирала този ход, възнамерявайки да разшири влиянието си в Сирия, изпращайки бойци, противници на Асад.

„Виждам, че Турция продължава с агресивната си роля срещу Сирия и това е много опасна роля в региона", подчертал политическият съветник на Асад.

Коментарът на високопоставения сирийски представител дойде ден след като Турция позволи на 50 въоръжени членове на Свободната сирийска армия да влязат в Кобани, за да подпомогнат кюрдските бойци в опит да изтласкат джихадистите, които са обсадили града.

Според Сирия, Турция се опитва да възстанови своите позиции на доминираща сила, както по времето на Османската империя.
„Тези действия на Турция са мотивирани от османски амбиции. Те нямат за цел да спасят кюрдите", заяви съветникът на Асад.

Свободната сирийска армия е много неясна коалиция от бунтовнически групи, борещи се за свалянето от власт на Башар Асад. Политическото ръководство на Свободната сирийска армия е базирано в Турция, където бойците често търсят отдих от сраженията. Има различни фракции в рамките на групировката, чиито идеологии варират от умерен до дълбоко консервативен ислям.

Турция също така позволи на около 150 иракски кюрдски бойци пешмерги да влязат в Кобани.