Новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй" Димитър Ангелов коментира построяването на 7-ми блок от „Уестингхаус". Той каза, цитиран от БНР, че е правилно да се изгради 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй" при изгодни за страната условия. Ангелов обаче подчерта, че не е от неговата компетенция какво ще бъде решението.

Очаквам до края на месеца да подпишем договора за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", обяви Димитър Ангелов. Той посочи, че не може да даде отговор на въпроса защо е отстранен от поста Иван Генов. По-думите му се очаквало Генов да остане в борда на директорите, да има приемственост и съвместно да решават бъдещето на централата.

Ангелов обясни, че в централата постоянно трябва да има инвестиция, за да бъде една от най-добрите в света, да има бъдеще, както и прекрасна, балансирана ремонтна програма. Целта й е да може да обезпечава безопасни режими на работа на блоковете. Освен това ангажимент на новия директор ще бъде да се грижи лично за един основен приоритет на централата като дейност, който е продължаване на ресурса на 5-ти и 6-ти блок. Това е една национална задача, която се движи от доста време, подчерта той.

Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016-а година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурсът", посочи Ангелов.

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй" Йордан Йорданов също подчерта, че е важно да бъде подписан възможно най-скоро проектът за модернизация на 5-ти и 6-ти реактор. Той посочи, че АЕЦ „Козлодуй" е един стабилен обект. По думите му програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти реактор трябва много бързо да се задейства, защото вече строителството на заместващи мощности, в случая както се предвижда със 7-ми и 8-ми блок, изисква един период от 10-15 години.

„ Затова е много важно в момента да се побърза с този проект за удължаване на срока на експлоатация на 5-то и 6-ти блок, а също така и с проекта за стартирането на построяването на 7-ми и 8-ми реактор на централата", сподели мнението си експертът.