Министър Делян Добрев опроверга  на пресконференция изнесените от БСП данни за стойността на проекта АЕЦ"Белене".

Цената на електроенергията от АЕЦ "Белене" би трябвало да е около 10 пъти по-висока от средната в момента, за да се изпълни прогнозата на БСП за печалба от 200 млрд. евро.

Това изчисли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънредно свикана пресконференция.

Цената на АЕЦ "Белене" според калкулацията на консултанта на проекта HSBC при трите разработени хипотези е 10,35 млрд. евро, а електроенергията, произведена от централата за целия експлоатационен период от 60 години, ще трябва да струва 150 лв. на мегаватчас, за да се възвърнат разходите - тоест проектът да излезе на нула, заяви Добрев.

Няма да има скрита приватизация в ТЕЦ "Марица Изток" 2, търси се инвеститор за изграждане на два нови блока, заяви още Добрев.

Оказва се, че за да достигне себестойността на произведената от ТЕЦ "Марица Изток 2" електроенергия цена от 150 лв., колкото според анализа HSBC ще струва тока от АЕЦ "Белене", трябва цената на квотите парникови газове, които въглищната централа ще купува от догодина, да нарасне със 750 процента, обясни министърът.

Докато цената на квотите не стане седем и половина пъти по-висока, енергията, произвеждана от ТЕЦ-а с платени квоти, ще е по-ниска от цената на тока от втората ядрена централа, поясни Добрев.