Берлускони СПЕЧЕЛИ вота на доверие в парламента на Италия с 308 гласа от 630-местния парламент на страната.

Основна причина вота да е успешен, само с 308 глас ЗА вота, е бил факта, че опозицията в италианския парламент се е въздържала да гласува, като цели 321-има депутати са направили това!

Веднага след вота от италианската парламентарна опозиция заявиха, че днешният вот показва, че премиера Берлускони и неговото правителство вече НЯМАТ мнозинство в парламента на страната (нужни са поне 315 глас от 630-местния парламент).

Лидерите на опозицията също така заявиха, че Италия се намира пред реален риск от спиране на нейното финансиране от дълговите капиталови пазари в идващите дни докато на власт остане Берлускони.

Така, въпреки че Берлускони вече няма пълно мнозинство (от и над 315 гласа) в парламента на Италия, поне за сега "надеждите" на финансовите пазари той да подаде оставка не са валидни. Следващата стъпка при която може да има вот на доверие към Берлускони и евентуалното негово бламиране е когато в парламента на Италия се гласуват предложените от италианския кабинет нови сурови мерки на икономии и реформи, които премиерът на страната представи преди дни на лидерите на ЕС и Еврозоната (на срещата им на 26 и 27.10.11г.).

Този вот в парламента на Италия относно програмата за сурови мерки на икономии и реформи се очаква в рамките на следващите няколко дена.

Според някои политически анализатори след днешният вот има три възможни изхода:

(1) Берлускони все пак сам доброволно да подаде оставка след като се вижда, че неговата управляваща коалиция вече няма пълно мнозинство (има само 308 гласа от 630- местния парламент). Това обаче изглежда малко вероятно като се знае, че става въпрос за Берлускони!!!

(2) Президентът на Италия - Неаполитано може да поиска от премиера Берлускони да подаде оставка след като се вижда, че той губи абсолютното мнозинство в парламента. При такъв евентуален сценарий се очаква все пак съпротива от страна на Берлускони да подаде своята оставка.

(3) Опозицията в парламента на Италия може да поиска в близките дни Вот на недоверие за кабинета на Берлускони и за него самия. Това изглежда най-вероятният изход, съобщи money.bg.