С чужда пита помен правите. Това заяви Цецка Цачева по време на обсъждането на второ четене на бюджета на парламента за следващата година.
Думите й бяха по повод орязването с 15 милиона лева на спестените финанси на парламента, които по плана на управляващите трябва да отидат за коледни бонуси за пенсионерите.

Цачева смята, че парламентът има нужда от тези пари, за да осъществява своята дейност. Сградата е амортизирана, притеснена е герберката. За пример тя посочи, че при 3 лаптопа, включени в пленарна зала и токът прекъсва.
Освен това тези пари били спестени от два парламента, а сега мнозинството смятало да ги „изяде и изпие".

Михаил Миков на свой ред обясни, че в крайна сметка тези 15 милиона лева „ще бъдат изядени и изпити" от пенсионерите. От чии пари са събирани тези 15 милиона, от същите тези хора, заяви председателят на НС.

Финансовият министър Петър Чобанов благодари за жеста на Михаил Миков тези 15 милиона лева да отидат за пенсионерите, които щели да видят, както той се изрази, „онзи лъч на надеждата", който ги е крепял преди.

Михаил Миков отново взе думата. Той обясни, че НС харчи твърде много за хартия и от там ще се спестят пари. Крайно време е да се премине към електронизация на работата на деловодството, подчерта парламентарният шеф. Миков каза, че сега няма да се харчат пари за строителство на новата пленарна зала, която трябва да се помещава в сградата на Бившия партиен дом. 26 милиона лева ще струва тя и председателят на НС не смята сега да харчи тези пари. Не е сега моментът, категоричен бе той.

НС в тази обстановка трябва да дава пример на самоограничаване на разходите, подчерта Михаил Миков.

Цецка Цачева се съгласи, че действително депутатите харчат много за хартия. Какво ни топли, че имаме лаптопи, при положение, че не можем да ги заредим в тази зала, оплака се пак тя. ГЕРБ, по думите й, спестили около 2,5 милиона лева заради това, че не идвали на работа по време на бойкота им в началото на 42 НС. 2,5 милиона лева за бонусите за парламента са от депутатите от ГЕРБ, които не идваха на работа, подчерта Цачева. Парламентът спестил и от предсрочните избори, тъй като 2 месеца нямаше НС.
Делян Добрев посочи, че той лично не ползва хартията на НС, защото изцяло ползвал сайта на парламента.

Стана ясно, че 30 000 лева ще спести законодателният орган от хартия при електронизация на дейността му.

Иначе Михаил Миков обеща да предприеме нужните мерки за по-добро електроснабдяване на НС, за да могат спокойно депутатите да си зарежда лаптопите.
Десислава Атанасова изненадващо обяви, че ще подкрепи предложението на Михаил Миков 15 милиона лева от спестяванията на НС да отидат за коледни бонуси за пенсионерите, но не си спести критиките към мнозинството в популизъм.
Притча пък разказа Станислав Станилов от Атака. Ако депутатите си съблекат хубавите дрехи, облекат по един чувал, излязат пред парламента и се самобичуват, ще се събере много тълпа, но след това никой няма да ги избере за депутати. Запомнете, няма да ни изберат, изтъкна той.

Бюджетът, с който ще разполага парламентът през 2014 е малко над 32 милиона лева. За бюджета на НС бяха 124, против 20, 10 гласуваха въздържал се.
Без дебати пък бяха приети бюджетът на Сметната палата и на президентството.