Папа Франциск заяви, че иска „Църква за бедните".

По време на първия брифинг, даден от папата за медиите, бившият аржентински кардинал Берголио заяви, че е бил вдъхновен да избере папското име Франциск от свой бразилски колега, който го прегърнал и му прошепнал: "Не забравяйте бедните", когато бе обявено, че е избран за папа.

Папата каза, че веднага е помислил за Св. Франциск от Асизи - италианският основател на Францисканския орден, въплъщение на "бедност и мир".

Той призова журналистите да опознаят Църквата с нейните "добродетели и грехове" и да споделят нейния фокус върху "истината, добротата и красотата".

Междувременно стана ясно, че папа Франциск ще посети своя предшественик Бенедикт XVI следващата събота.

Говорителят на Ватикана, преподобният Федерико Ломбарди, заяви, че Франциск ще отиде при Бенедикт XVI в папската резиденцията Кастел Гандолфо, южно от Рим, където почетният папа се оттегли, след като напусна папския престол в края на февруари, с което се превърна в първият папа, подал оставка през последните 600 години.

Посещението се смята за знаково, като се има предвид новостта управляващ и пенсиониран папа да застанат лице в лице.

Франциск бе избран за глава на 1,2 милиарда католици в света в сряда по време на петото гласуване на конклава.

Междувременно миланският ежедневник „Corriere della Sera" съобщи, цитиран от catholic-news.bg, че според негова информация кардинал Хорхе Марио Берголио е бил избран за папа с 90 гласа.
Вестникът цитира ирландския кардинал Шон Брейди: „Изненадан съм, че консенсусът между кардиналите се постигна толкова бързо".
Според правилата са били достатъчни 77 гласа на събраните 115 кардинали в Конклава.

Берлинският кардинал Райнер Мария Вьолки каза пред „Kölner Stadt-Anzeiger", че изборът за Берголио не е бил на ръба. Това оцениха и наблюдатели като показател за голямото мнозинство в конклава. Броят на получените гласове за избора на един папа никога не може да се разбере с точност, тъй като участниците в конклава се задължават под клетва да пазят тайна.

По информация на „Corriere della Sera" Папа Франциск дължи изборния си успех на група кардинали около кардинал-декана Анджело Содано, който не участва в изборите заради възрастта си, на ръководителя на конклава, кардинал Джовани Батиста Ре, на кардинал Тарчизио Бертоне и на 11 кардинали от САЩ.
Тяхното желание било да се избере папа от големия континент Америка. Италианците били единни в отхвърлянето на сънародника си Анджело Скола; вестникът пише, че и тези от Северна Италия не биха гласували за миланския архиепископ.

Междувременно Вселенската патриаршия съобщи, че Константинополският патриарх Вартоломей І ще участва в интронизацията на папа Франциск на 19 март в Рим.