Протестът на зърнопроизводителите се политизира, като това се вижда от факта, че бе поискана моята оставка и тази на Симеон Дянков, както и това искане бе направено вчера от лидера на БСП Сергей Станишев.

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпрос на money.bg за ситуацията относно протестите на фермерите.

Той посочи, че винаги когато се преговаря със зърнопроизводителите се поставя ултиматума - ние ще изкараме тракторите. „Синдикатите вчера също протестираха, но след това се оттеглиха, независимо, че и те имат ресурс да блокират София, както искат да направят зърнопроизводителите", коментира Найденов.

Той допълни, че при подписването на споразумението със зърнопроизводителите три седмици преди провеждане на местните и президентските избори, те отново са заплашили, че ще изкарат тракторите. Дори му казали „като изкараме тракторите, ще дойдете на предния капак, за да подпишете споразумението".

Аграрният министър посочи, че за момента не може да коментира за какви суми може да ни съдят нашите съседки, ако се стигне до блокиране на границата. Найденов обаче обясни, че Гърция може и вероятно ще поиска компенсации по линия на Европейския съюз, каквато възможност има и Румъния, а Турция може да поиска компенсации чрез Международния съд, защото не е членка на ЕС.

Найденов заяви още, че няма от къде да се вземат исканите около 200 милиона лева за зърнопроизводителите, защото не може да бъде увеличаван дефицита на страната заради техните искания. Друг вариант е исканите пари да бъдат отпуснати за сметка на предвидените суми за животновъдите и зеленчукопроизводителите, но ние не искаме да направим това, само защото те нямат трактори да блокират пътищата.

Действията на зърнопроизводителите граничат с терор над останалите граждани, защото ако се стигне до блокиране на столицата с трактори кой тогава ще компенсира транспортните, хранителните фирми и гражданите, които няма да могат да се придвижват свободно, риторично попита земеделският министър.

Той заяви пред журналисти, че вчера на срещата премиерът Бойко Борисов им обяснил, че няма от къде да се вземат допълнителни пари за исканите суми от страна на зърнопроизводителите. Ситуацията е тежка и няма възможност от бюджета за следващата година да се отпуснат около 200 милиона лева, каквито са исканията на протестиращите фермери, каза Найденов.

Днес за агробизнесмен за 2011 г. за първи път бе избрана жена - Ваня Горчева -мениджър от немската фирма BASF. Тя посочи, че 80 % от земята се обработва от 5300 човека, което прави земеделието едър бизнес. Страната ни произвежда 20 % от слънчогледа за Европа, което я прави важен фактор в този бранш. Като цяло производителността и качеството на земеделската продукция у нас се повишава, коментира Горчева.