Подписка срещу находище за волфрам започнаха във Велинград, съобщава Нова телевизия. Жителите и местната власт са на мнение, че производството е опасно. Те се притесняват, че то ще съсипе здравето им и туризма в района, който е известен с минералните си извори. От фирмата-концесионер пък уверяват, че опасност няма.

Срещу създаването на волфрамова мина на 25 километра от Велинград, в находището Грънчарица, са се обединили над 10 професионални сдружения.

Хотелиерът Ангел Манолов обясни, че са инвестирали доста средства в името на туризма и не могат да допуснат от града с най-много минерални извори да стане една мина, която е с екологично заложена бомба.

Подписката бързо набира скорост. Местната власт също е против мината. Общинският съвет на Велинград вече е гласувал две решения и две протестни декларации до всички отговорни институции. Председателката на местния парламент Диана Кехайова коментира, че под протестните декларации подписите си са сложили всички 29 общински съветници от 6 политически партии.

От фирмата-концесионер са категорични, че притесненията на велинградчани са неоснователни. Те се позовават на оценката за въздействие върху околната среда, както и на положителните становища от редица институции.

Жителите на намиращото се само на 4 километра от находището село Кръстава пък виждат в мината спасение от безработицата. Те не се притесняват, че производството ще е опасно, защото при разработването на находището от 60-те до 90-те години на миналия век са работили там.

Концесия дава на фирмата право да разработва находището 35 години с възможност за още 15.