Строителният министър Росен Плевнелиев призна, че най-вероятно ще се наложи оскъпяване на магистрала Тракия, но за това думата трябва да си кажат експертите, а не политиците.

В допълнение членът на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров заяви, че оскъпяването ще бъде в рамките на 15 млн. лева. Това се налага заради влажните почви, които се намират по трасето.

Лазаров, допълни че е пусната тръжна процедура с предмет отстраняването на посочените проблеми. Той заяви още, че тя ще бъде проведена по всички правила на Европейската комисия, което означава, че голяма част от тези 15 млн. лв. ще бъдат финансирани по европейските програми.

Магистрала Тракия няма да бъде построена такава, каквато ни я обещаха. Тези опасения изрази по-рано днес на брифинг в парламента Мартин Димитров.

Той припомни, че два големи ангажимента поел строителният министър Росен Плевнелиев за магистралата - да няма никакво оскъпяване на строителството, както и да тя бъде готова в срок. Тези ангажименти бяха подписани с мъжката дума и професионализма на министър Плевнелиев, припомни Димитров.

От СДС обаче се опасяват, че тези ангажименти няма да бъдат спазени и строителството на магистралата ще бъде компрометирано. Сините имали информация, че теренът на магистралата е богат на подпочвени води, което ще е основание строителят да оскъпи проекта, заради допълнителното му укрепване.

СДС, по думите на лидера му, очаква само ЛОТ 4 да бъде оскъпен с около 30 -50 милиона лева. Също така те очакват и забавяне в срока за изграждането.

Мартин Димитров пита министър Плевнелиев дали ще има допълнителни плащания извън тези в договора за троителството на ЛОТ 4 и ще приключи ли строителството в срок. Очакваме публичен отговор, категоричен е синият лидер.