Франция е за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Това заяви Бернар Казньов - делегиран министър към министъра на външните работи на Франция по европейските въпроси по време на брифинг във Външно министерство след среща с министър Николай Младенов.

Казньов подчерта, че има правила, рамки, механизъм за сътрудничество и проверка, които трябва да се отчитат при вземане на решение за присъединяване на България. Освен това той припомни, че е необходимо и единодушното съгласие на всички страни-членки на ЕС.

По въпроса за циганите във Франция и често дискутираните проблеми, свързани с тяхното пребиваване там, Казньов подчерта силното желание на неговата страна тези въпроси да бъдат решени в контекста на спазване и зачитане на човешкото измерение на проблема.

По думите му новото френско правителство има различни виждания за решаване на циганския въпрос, за разлика от своите предшественици.
„Ние желаем да ги интегрираме при най-добри условия, но същевременно с това не можем да не прилагаме съдебни решения", обясни французинът.

Той добави, че представители на френските власти ще участват в работни групи за решаване на въпроса на европейско ниво. „Трябва мобилизиране на Европейския съюз и това да доведе до най-ефикасната интеграция, за която ние да допринесем с прагматизъм, воля и хуманност", посочи още Казньов.

От своя страна министър Николай Младенов обясни, че българските цигани във Франция не са препятствие за отношенията между двете страни. Той добави, че когато се налага, българското посолство в Париж съдейства на тези гражданите, които искат да се върнат у нас.

„България не дели своите граждани на хора от един или друг етнически и религиозен произход. За нас е важно решенията на проблемите с интеграцията на хората в различно социално положение да се взимат на национално ниво и с подкрепата на Европейския съюз, когато има нужда", изтъкна Младенов.

Той подчерта, че основните проблеми, свързани с циганите, са в социалната, образователно и здравната области, като добави, че през последните години България е направила успешни политики по отношение на образованието и здравеопазването, които са пример за много други страни.

Икономическата криза и предизвикателствата, пред които ни изправя също са били сред дискутираните теми по време на срещата между Николай Младенов и Бернар Казньов. По думите на френския дипломат кризата се задълбочава, наблюдава се увеличаване на безработицата и липса на равновесие в публичните финанси на някои страни.

„България и Франция имат общи виждания за това, че трябва да се постигне добър баланс между кохезионната и общата селскостопанска политика", заяви от своя страна Николай Младенов и добави, че кохезионната политика е един от основните източници на растеж в нашата икономика и тя трябва да бъде защитена.

Външният ни министър се похвали, че през последните три години България е показала, че може да използва европейските средства ефективно, прозрачно и да бъде пример за начина, по който променяйки системата за управление на европейските пари, променяме и увеличаваме техния успех.

Двете страни са изразили пълното си съгласие относно много въпроси за бъдещето на ЕС, включително създаването на банковия съюз, създаване на механизъм за гарантиране на депозитите. Темата за Балканите и развитието на междусъседските отношения ще бъде продължена следващата седмица между двамата.