Румяна Желева заяви, че е готова да отиде в Сомалия и да види как нещата функционират на място и така да помогне за решаването на кризата в региона.

Така по време на продължаващото вече близо три часа изслушване пред депутати от Европейския парламент тя отговори на въпрос от Комисията по околна среда как вижда ролята на ЕС в хуманитарната криза в Аденския залив.

Българският кандидат за еврокомисар не спомена и думичка за отвлечените от пирати български моряци. Отговорът й учуди евродепутата, задал въпроса, който изтъкна, че в Сомалия човек много трудно може да бъде неутрален и категоричен.

Освен Аденския залив, Желева изрази готовност да посети и Газа, ако бъде одобрена за еврокомисар. Тя изтъкна, че това ще е едно от първите места, които ще посети. 95% от населението там зависи пряко от нашите помощи, посочи Желева.

Отговаряйки на въпроси, свързани с определяния за нея ресор, Желева се обяви за голяма защита за хуманитарните работници и усилия за подобряване на тяхната сигурност.

Ние трябва да подготвим нашите хуманитарни работници, трябва да осигурим по-добро обучение и екипировка за тях, отбеляза тя, като подчерта, че през 2008г. над 100 хуманитарни работници са били убити.

Определено техният живот е в голяма опасност. Трябва да докажем, че достъпът и работата им са защитени, коментира тя.

В тази връзка тя подчерта ролята на неправителствените организации. Желева посочи, че в бъдещата си работа ще се стреми да засили диалога и съвместната дейност с тях.

Попитана как ще коментира факта, че България не предоставя хуманитарна помощ, тя отговори: Когато поех този пост се изправих пред този въпрос. Това е проблем за новоприсъединилите се страни.

Желева изтъкна, че е министър на външните работи от шест месеца. За това време успях да създам специално звено в министерството, което да се занимава с политиката за развитие на хуманитарна помощ, обясни тя.

Трябва да не забравяме, че хуманитарната помощ е само един начин да помагаме на хората, тя не е панацея на всички проблеми, добави още Желева, подчертавайки голямата роля на международното хуманитарно право.

Запитана за ситуацията в Конго тя посочи, че си дава много добре сметка, че там има хуманитарен проблем.

Трябва да бъдем по-активни и да подсилим сътрудничеството с местните партньори, изтъкна тя.

Запитана дали ще е готова за комуникация с умерените талибани в Афганистан, тя заяви:

Доколкото знам те контролират 60% от цялата територията на страната. На техническо ниво трябва да работим с всички действащи лица, ако това е важно за сигурността на хуманитарните работници там, посочи Желева.