Планираните за днес протести на албанските партии и неправителствени организации в Македония пропаднаха, съобщи БНР. Припомняме, през миналата седмица македонци и албанци се замерваха с камъни в района на историческата крепост Кале заради спорен строеж.

В Интернет се разрази своеобразна война между при привържениците и противниците на проекта за изграждане на църква в очертанията на средновековната крепост Кале в Скопие.

Още в началото на седмицата в Мрежата се появиха призиви за провеждане на митинги на 19 февруари. Впоследствие повечето политически партии, както македонски, така и албански, апелираха към въздържаност. Албанската неправителствена организация „Разбуди се", която беше организатор на протеста миналата неделя, сега обяви, че за днес не планира никакви прояви и призова привържениците си да си останат вкъщи.

Всичко това стана, след като македонската полиция предупреди, че ще действа твърдо и безкомпромисно срещу всякакви опити за нарушаване на обществения ред от страна на неформални групи.

Полицейското присъствие в района на Кале е засилено и не се допускат граждани и журналисти. Министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска предупреди, че поради призивите в Интернет полицията следи внимателно обстановката и няма да толерира евентуални опити за насилие и нарушаване на обществения ред в македонската столица.