Кандидатът за шеф на ВКС Лозан Панов, който бе прегазен вчера сутринта на пешеходна пътека, се отказва от битката за поста.

Членовете на ВСС Милка Итова и Димитър Узунов са посетили Панов, който е настанен в "Пирогов" с комоцио. Пред журналисти на влизане във ВСС те обявиха, че Панов е депозирал молба, с която се оттегля от процедурата за избор на шеф на Върховния касационен съд (ВКС).

Последно:
Висшият съдебен съвет реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17.12.2014 включително

Междувременно стана ясно, че той е настанен в една стая със съдебния помощник от Върховния административен съд, който пък бил жестоко пребит в понеделник вечерта и е с пукнат череп и потрошени крайници. Освен, че делят една и съща болнична стая, Панов и съдебният помощник, чието състояние било тежко, работят и в едно и също съдилище.

Днес ВСС трябва да реши има ли вариант за прекъсване или прекратяване на процедурата, предвид инцидента. "Ако той действително поддържа карегорично молбата си за отказ, може би честно ще бъде и другият кандидат да се оттегли от процедурата и тя да бъде прекратена", смята Итова. Тя възнамерява да предложи за разглеждане молбата в Комисията по предложения и атестиране и евентуално да бъде даден срок, след който Панов да бъде изслушан.

Панов е имал намерение именно днес да представи концепцията си за управление на ВКС. След инцидента обаче, днес това няма как да се случи.

Пред журналисти Узунов изрази предположение за връзка между двата случая. "Има много неща, които така или иначе ни подлагат да разсъждаваме по-особено", коментира той. Узунов заподозря цел да се дескридитира кандидатурата на другия кандидат за шеф на ВКС Павлина Панова.

Итова и Узунов са опитали да разубедят Панов от оттеглянето му, но той бил абсолютно категоричен, че не иска да участва. Попитали са го дали има притеснения от някого, но Панов не е отговорил на този въпрос.

Членът на ВСС Георги Колев също се спря за кратко при медиите, но бе лаконичен. По думите му, Панов не си спомня какво се е случило поради състоянието на комоцио.

Припомняме, че Панов беше блъснат от лек автомобил на пешеходна пътека на излизане от Южния парк в София, където бил да спортува. Вследствие на инцидента получил тежка тазобедрена фрактура.

По-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров изтъкна, че няма за момента информация Панов да е бил блъснат нарочно именно за да бъде отстранен от надпреварата за поста шеф на ВКС. Все пак Лазаров помоли всеки, който има данни за такава версия, да се свърже с органите на реда и да представи това, с което разполага.