За по-добра съдебна система и гарантирането на нейната прозрачност ще се борят група бивши народни представители, икономисти, съдии и други познати лица от обществения и политически живот. Водена от идеята за усъвършенстване на дейността на съдебната система към борбата ще се включи и ексминистърът на правосъдието Диана Ковачева.

На специална пресконференция днес "търсещите" правота представиха новосформираната Гражданска инициатива за реформи в Конституцията и съдебната система. Нейни пълноправни членове са Гиньо Ганев, Александър Янков, Димитър Гочев, Минчо Спасов, Емил Георгиев, Цвета Маркова, Елеонора Николова, Антон Станков (също бивш правосъден министър), Маргарит Ганев и вече споменатата Диана Ковачева.

Мотивът за сформирането на подобна гражданска инициатива е нуждата от спешни конституционни реформи, както и създаването на ясен механизъм за една по-добра съдебна система у нас.

Сред обмисляните вече промени са например въвеждането на възможност за предсрочно освобождаване от функции на депутати и общински съветници, осъществяване на парламентарен контрол върху независими регулаторни и контролни органи, както и "отваряне" на сега съществуващият парламентарен контрол спрямо гражданското общество.

Единият от борците за по-добра правова държава Маргарит Ганев посочи още, че промените не трябва да пропускат и Конституционния съд, като при определени условия е добре да се въведе правото граждани да подават индивидуална жалба към висшия съд.

Обединителите се в Гражданската инициатива също смятат, че изборното законодателство в страната ни трябва да претърпи реформи, сред които челно място заема задължителното гласуване.

Според Ганев на по-заден план не трябва да остава и самата подготовка на преките участници в съдебната система. Именно това е провокирало участниците в новосъздадената Гражданска инициатива да обърнат поглед и на гарантирането на по-добри знания за завършващите юристи в сферата на международното право и особено правото на Европейския съюз, както и допълнителни изменения в наредбата за придобиване на титлата "юрист".

"Действащото българско законодателство кореспондира на най-добрите практики в държавите-членки на Европейския съюз", изтъкват и самите плюсове на съдебната ни система "реформаторите" на Конституцията. Те обаче сигнализират за това, че в обществото значително липсва доверие към съдебната власт, което трябва да бъде променено незабавно.

Бързината на правораздаването също е засегната в посочените вече реформи, като за подобряването и от Гражданската инициатива предлагат създаване на специализирани съдебни органи. Обект на тяхната работа да бъдат например търговските дела или трудовоправните дела.