Министерството на образованието и науката е шокирано от твърденията за блудство на учител с дете аутист в софийското IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров".
Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че става дума за сложен и деликатен въпрос, свързан с повдигане на обвинения за насилие.

Кастрева увери, че сигналът е на тяхното внимание от 29 септември, но освен това той е разгледан по-задълбочено и от дирекция "Достъп до образование" към министерството. По случая МОН поддържа връзка със СДВР и ДАЗД, като самото училище също е съдействало.

И от МОН потвърдиха версията на майката, че когато на 19 септември Радосвета отишла да вземе детето си от училище, е поставя въпроса за бельото му. Според просветното ведомство обаче се касае за боди, намерено в самата класна стая.

Следващата среща е на 23-ти септември, когато бащата на момичето отива при училищния екип. По време на разговора се нагнетило известно напрежение, коментират от МОН. Те допълват, че дори са прозвучали и заплахи именно от страна на бащата на детето. По думите на експертите в просветното ведомство детето е било проблематично и в предишното си училище.

От МОН заявиха, че ученичката е била нова в това училище, както и че там всяко дете има свои особени поведенчески прояви, с които родителят е длъжен да запознае училищния екип. Според министерството обаче родителите не са обяснили предварително на възпитателите какви са спецификите в поведението на тяхното дете, а са го направили едва на въпросната среща на 23-ти.

Именно поради това според МОН възниква въпросът, дали въобще детето е било облечено с това бельо, тъй като се оказва, че то е имало склонност да се съблича и да се събува, както и да слага в джобовете си цветни предмети. Възниква и друг въпрос - как бельото се е озовало в класната стая. Според възпитателите дрехата е цветна, но ученичката не е била облечена с нея, а я носела в ръцете си.

От Образователното министерство са разпоредили на директора на училището да представи доклад по случая. В момента текат проверки от страна на МОН. Предстои да бъдат прегледани и камерите в учебното заведение, което обаче не е в правомощията на просветното министерство. Видеозаписите ще бъдат преглеждани от СДВР, които също, уверяват от МОН, работят по случая.
Проверката на МОН е свързана с организацията и задълженията на учителите и възпитателите. Експертите от министерството разговарят с учителите от помощното училище, за да се запознаят с тях и лично, а не единствено от изготвените им служебни профили, коментира Кастрева.

Просветното министерство уверява, че децата са под непрекъснато наблюдение и единственото време, в което остават сами е, когато посещават сервизните помещения. Тогава възпитателят ги изчаква отвън.

Във въпросното училище, което определят като едно от най-добрите, има кабинети за всякакъв вид терапия. Там работят различни специалисти, сред които психолози и логопеди. Децата стигат до училище с организиран транспорт. Ръководството на МОН смята, че организацията на работа и дисциплината в училището е на много добро ниво. До момента не са получавали други оплаквания и сигнали от този тип.

Друго, което стана ясно на извънредния брифинг на МОН е, че след 19 септември момичето вече не е ходило на училище, защото е било спряно от родителите си.
Едва на 27-ми септември обаче детето е споменало за оплакванията си от "възрастен чичко". Майката от своя страна така и не посочва конкретен учител. Въпреки това от МОН вчера са разговаряли с Радосвета Симеонова, именно за да се запознаят с позицията и на двете страни.

По думите на зам.-министър Ваня Кастрева, ако все пак се докаже, че върху детето действително е упражнено насилие, МОН ще потърси административна отговорност на директора на училището, тъй като на негово подчинение са и екипите.
Предстоят още действия по изясняване на случая, който според експертите буди много въпросителни. Те направиха и уточнението, че в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров" работят предимно млади учители, а по-възрастните са едва двама или трима.