Омбудсманът на Република България Константин Пенчев информира главния прокурор и кмета на София за подготвяното „Протестно шествие в защита на българщината и против циганския терор". То се организира от Българска национално-радикална партия и трябва да се проведе на 8 май пред Народното събрание.

Общественият защитник определя проявата като нарушение на законодателството заради проповядваната, според него, дискриминация от страна на организаторите. Той е бил сезиран от граждани.

В писмото си до Борис Велчев и Йорданка Фандъкова омбудсманът подчертава, че в съобщението за провеждането на протеста се съдържа отчетлив дискриминационен и антиетнически елемент, който нарушава човешките права, гарантирани с международни, конституционни и законови норми.

Като примери той дава: „да се спрат привилегиите за ромския етнос, да им се забрани да имат повече от едно дете", „наказанията за тях да бъдат като за всички останали, а тези, които не работят, да не получават т.нар. помощи".

Константин Пенчев цитира Международния пакт за граждански и политически права на ООН и чл. 162 от родния Наказателен кодекс, които категорично забраняват подбуждането към расова, национална или етническа вражда или омраза, или към расова дискриминация. Българското законодателство предвижда лишаване от свобода до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Общественият защитник призовава столичния градоначалник да забрани провеждането на протестното шествие, тъй като нарушава правата и свободите на други граждани, съгласно чл. 12, ал. 2, т. 4 от Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Лидерът на БНРП д-р Иван Георгиев заяви пред news.bg, че организират протестното шествие, защото хората в малките населени места са на ръба на оцеляването. По думите му реакцията срещу циганския терор е своеобразен „безусловен инстинкт за самосъхранение" на хората, които вече са склонни да пазят с оръжие живота, имота и честта си.

Георгиев коментира, че в момента България е под своеобразно „циганско робство", което е по-жестоко и от турското. Според лидера на БНРП циганите са станали толкова нагли и агресивни заради хора като Константин Пенчев.

Д-р Иван Георгиев заяви, че ако омбудсманът предложи конкретни мерки, които да гарантират безопасността на непрекъснато ограбваните хора, той ще спази разпореждането и шествие няма да има.