Със затварянето на аптеките в рамките на 1 час искаме да демонстрираме нашия протест срещу политиката на Министерство на здравеопазването.

Това заяви Евгени Григоров от Българския фармацевтичен съюз пред news.bg по повод планувания за днес протест на фармацевтите.

По думите му, основния проблем е в приетата Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране цените на лекарствените продукти.

Според него това е станало без съгласието и съгласуването с БФС. Наредбата бе вкарана напълно едностранно, каза още Григоров.

По думите му, в крайна сметка има намаляване на цените на лекарствата, но то ще е в ущърб на печалбата на аптеките. За клиента, разбира се, няма значение, как и защо се намаляват цените на лекарствата, но за нас има. Според Григоров проблемът би могъл да бъде решен с намаляване на ДДС върху лекарствата.

Това е проблем, за чието решаване ние настояваме от много време насам, но без резултат, каза още той. Според него същият ефект в цената на лекарствата би могло да се случи с намаляване на ДДС на лекарствените продукти.

В повечето страни от ЕС се прилага значително по-ниска ставка от тази в България, заяви Григоров. ДДС-то тук е 20 %, докато има страни в Европа, в които изобщо не съществува подобна ставка.

Там, където има ДДС, то варира в границите от около 5 до 9 %, а тук то е цели 20 %, добави Григоров.

Що се отнася до днешния протест, той заяви, че очаква много аптеки да затворят в предвидения час.

Конкретно за София, техният брой не може да бъде определен със сигурност, поради факта, че много от аптеките не се ръководят от фармацевти и решението за присъединяване към протеста не зависи от тях.

За съжаление, фармацевтичният бизнес в столицата, не е в ръцете на фармацевтите, добави Григоров.

Припомняме, днес започва първият етап на ефективни протестни действия на фармацевтите.Аптеките в страната ще бъдат затворени от 12 до 13 часа.

По време на протеста на входовете на всяка аптека трябва да бъдат поставени указания за най-близката дежурна аптека.