Прокуратурата категорично отхвърля версията за умисъл за взрива край Анево. Със сигурност можем да говорим за инцидент, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от БТА. Той посети мястото на инцидента.

Припомняме, един човек загина, а четирима други пострадаха при изпитание на оръжие на полигона на ВМЗ-Сопот край село Анево. Загиналият е американец. Двама от пострадалите също са американци, като единият е в много тежко състояние и с опасност за живота. Единият от двамата пострадали българи е преводач, а вторият е бил инструктор.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски информира, че експерименталната стрелба е провеждана от частната фирма „Алгънс". Разследването е поето от Пловдивската окръжна прокуратура.

Прокурор Попов обясни, че инцидентът е станал при експериментална стрелба на граната с гранатомет. Взривът е станал при зареждане на граната в гранатомета от загиналия американец. Чужденците са цивилни, с американски паспорти. Те са били на полигона на базата на договор за изпитание на тези гранати с обучителна цел. Окръжният прокурор посочи, че боеприпасите са били съхранявани от ВМЗ, но са собственост на друго дружество.

По случая е образувано досъдебно производство.

Боеприпасите са произведени преди 1990 г. и тепърва предстои да се разследва дали са спазени всички изисквания по съхранението им.

От думите на прокурора стана ясно, че собственикът на фирмата, която е наела полигона, в момента се разпитва. Той припомни, че въпросният полигон е за изпитание на различни боеприпаси, в това число и гранати.

На мястото на инцидента бе и шефът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. Той обясни, че полигонът не е проверяван скоро. Заради спецификата на дейностите, свързани с въоръжение, трудовите инспектори влизали рядко. Последния път е бил преди години. Сега обаче имало представители на Инспекцията по труда, тъй като има пострадали работници. Чернаев подчерта, че ще бъде извършена проверка на изискванията по безопасност, които ще са в компетенцията на трудовата инспекция.

От своя страна областният управител на Пловдив Розалин Петков увери, че за населението няма никаква опасност. Взривът е бил единичен и не се очакват други. Затова няма да се сформира и кризисен щаб.

МВР шефът Румяна Бъчварова също посети полигона край с. Анево. Тя се запозна на място със създадената организация на работата на униформените във връзка с инцидента. От пресцентъра на МВР уверяват, че полицията оказва пълно съдействие на екипите на прокуратурата и следствието.

Пред Нова телевизия министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви, че към момента се разследват две възможни хипотези за взрива  - некачествен боеприпас или човешка грешка. Той подчерта, че боеприпасът е бил собственост на частната фирма „Алгънс". Ставало дума за единично взривяване на граната. Инструкторът, провеждал  стрелбите, е от частна българска фирма. Боеприпасите са били българско производство.