Преговорите за „уреждане" на двустранните отношения между властите на Сърбия и Косово, които трябваше да започнат днес Брюксел, са отменени.

Според заместника на премиера на Косово Мимоза Кусари-Лиля косовската делегация не е отишла в Брюксел, тъй като „правителството е взело решение да изчака парламентът да изработи и приеме резолюция за предстоящия диалог".

По думите й това може да стане не по-рано от 10 март, тъй като опозицията отказа да гласува резолюция, предложена от властите.

Срещата, която трябваше да започне в 15.00 часа местно време, беше отложена за четвъртък или петък.

Двудневните преговорите са планирани с цел решаване на ежедневните проблеми на гражданите, преди всичко на косовските сърби, както и сближаване на региона с Европейския съюз.

Представители на Белград и Прищина се готвят са седнат на масата за преговори за първи път от 2007 г., когато диалогът за окончателния статут на Косово с посредничеството на ЕС, САЩ и Русия, завърши без успех.

Понастоящем дискусиите се провеждат със съдействието на Европейския съюз. Темата относно статута на Косово не фигурира в официалния дневен ред.