Легендарният германски футболист Герд Мюлер е болен от Алцхаймер, съобщава в. „Билд".

От февруари месец 69-годишната футболна легенда живеела в старчески дом. Не се разкриват повече подробности за здравословното състояние на Носителя на Златната топка.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване и следователно протича в няколко фази. Това означава, че структурите и химията в мозъка се повреждат все повече с течение на времето.

Като следствие от това способността на човека да помни, разбира, общува и размишлява постепенно намалява. Основните симптоми са едни и същи през цялото време на заболяването, но се задълбочават с напредване на годините, като постепенно се появяват и нови.

Болестта на Алцхаймер не се развива в линеарна прогресия. Някои симптоми могат да проявят по-рано или по-късно от описаното в установените фази, или изобщо да не се проявят. Също така някои пациенти преминават от фаза във фаза в периодична повтаряемост.

Фазите могат и да се застъпват - някои пациенти се справят с едни задачи, а с други - не, т.е. проявяват симптоми на две фази едновременно сякаш са в тях по едно и също време.

Някои симптоми могат да се появят и после да изчезнат, например загубата на ориентация. Но загубата на паметта винаги се влошава с времето.

Не може да се определи и точна продължителност на фазите. Както всеки човек е напълно уникален, така протича и заболяването - всеки преминава през определена фаза за различно време.