АБВ би подкрепило отпадане на плоския данък у нас и въвеждането на прогресивно подоходно облагане. От партията на Георги Първанов обаче не харесват последно предложената скала с проценти за данък от БСП.

Това стана известно от думите на вицепремиера по социална политика и заместник-председател на АБВ Ивайло Калфин в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че  преди дни от столетницата предложиха въвеждане на необлагаем минимум - размера на минималната работна заплата и въвеждане на данък само върху главницата от нея до съответния доход.
„АБВ е за прогресивното облагане на доходите и ние бихме подкрепили всяка промяна на плоския данък", отсече Калфин и напомни, че именно това е едно от различията на АБВ с останалите участници в управлението - ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. „Стръмна е предложената скала от БСП и не е най-доброто", коментира обаче идеята на бившите си съпартийци вицепремиерът.

През настоящата година не може да се говори за повишаване на пенсиите, социалните плащания и минималната работна заплата освен предвидените в Бюджет 2015, стана ясно още от думите на социалния министър.
Макар и с излишък от 1 млрд. лева и висока събираемост на приходите за първите три месеца Калфин напомни, че част от ефектите може би са еднократни и тенденциите в началото на годината може и да не се запазят до края й. „Ако се запазят така, следващата година ще имаме аргументи да говорим за по-добри параметри на плащанията", все пак загатна вицепремиерът.

Като автор на подготвяната пенсионна реформа от 20 мерки Калфин призна, че се надява тя да бъде в този си вид. „Ако се променят нейни параметри, то се променя цялата система", предупреди той. Въпреки това вицепремиерът по социална политика посочи, че е отворен все още за дискусия и нови добри идеи и ще е така докато пакетът не бъде разгледан и гласуван в Министерски съвет.

На 12 май пък ще се събере Националният съвет по тристранно сътрудничество, където държава, синдикати и работодатели ще разгледат финално пенсионната реформа.  „Няма нищо ново, странно", успокои Калфин и увери, че всичко, което е обсъждано до сега, ще е сред предложените мерки.  По отношение на оспорваното от синдикатите въвеждане на възраст за пенсиониране на работещите в сектор „Сигурност" социалният министър отсече, че не е склонен да се върне назад и да отстъпи от тази си идея.  „Не вярвам да има стачки и протести", заключи Ивайло Калфин с поглед към пенсионната реформа.