Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш нарече днес неприемлива "заблудата" на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, направила паралел между положението на ромите във Франция и Втората световна война, предаде Франс прес.

"Заблуди от този род, към които тя се присъедини, не са приемливи", заяви Льолуш пред радио Ер Те Ел.

"Търпението си има граници, не е това начинът да се разговаря с една световна сила", добави той.

"Френските власти трябва да дадат обяснения по проблема. Търпението ми обаче свършва, стига вече! Никоя страна от Европейския съюз, голяма или малка, не може да нарушава законите на съюза".

Това изтъкна Вивиан Рединг вчера в необичайно остро изявление на редовния всекидневен брифинг за акредитирани към Европейската комисия журналисти.

„Гафът, който тя направи е непристоен", каза Пиер Льолуш пред радио Ер Те Ел, ден след като еврокомисарят разкритикува масовото експулсиране от Франция на роми и заплаши с правни последствия за Париж.

Вивиан Рединг трябва да е по-въздържана, заяви днес Жан-Пиер Оди, ръководител на френската делегация в Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Той изрази учудване от "агресивността" на заместник - председателя на Европейската комисия и отговаряща за правосъдието, основните права и гражданството, която вчера обвини емоционално френското правителство в двуличие по проблема с намиращите се роми във Франция от други европейски страни.

Френският президент Никола Саркози предложи Вивиан Ридинг да приюти в родината й Люксембург ромите, които Франция експулсира, предаде АФП. Така Саркози отвърна на критиките, които вчера дойдоха от еврокомисар Рединг.

На предложението на Никола Саркози веднага реагира външният министър на Люксембург.

„Предложението на френския  президент съвсем ясно е злобно", заяви Жан Аселборн.

В същото време обаче той изрази учудването си от реакцията на Рединг, която направи паралел между положението на ромите във Франция и Втората световна война.

"Това не е същата Вивиан Рединг от Люксембург. По произход тя наистина е от Люксембург, но все пак тя е и еврокомисар в областта на правосъдието", коментира Аселборн пред AFP. По думите му Вивиан Рединг не се е вслушала в съветите на Люксембург как да реагира на ситуацията.

Според външният министър на Люксембург реакцията на еврокомисаря е била пресилена.

„Знам, че Саркози има проблеми с Люксембург, но въпреки това тя не трябваше толкова да преувеличава ситуацията", допълни още Аселборн.

В същото време президентът на ЕК Жозе Барозо изказа личното си мнение, че е съгласен с критиките към Франция по отношение на ромския проблем, но отхвърли сравнението с Втората световна война и депортирането на евреите.