Над половината зоопаркове у нас работят без лицензи и без да изпълняват съответните условия. От 20 зоологически градини само 7 имат необходимите документи. Това заяви  Руслан Сербезов, експерт в Министерство на околната среда и водите, пред БНТ.

Проверки на условията в зоологическите градини се правят постоянно, но в последните две години изтекоха лицензите им. Преди изтичането от зоопарковете трябва да подадат документи отново да бъдат подновени тези лицензи, те не са го направили. Причините са много, посочи Руслан Сербезов: липсата на пари, липсата на достатъчно добри условия в зоологическите градини. Това забавя подготвянето на документите. Проблемът е от преди 1989 г., когато са направени зоопарковете по стари стереотипи, по стари норми, които в момента не отговарят на европейските.  Този проблем ни е известен и когато сме лицензирали зоологическа градина, сме я лицензирали с условие, уточни експертът.

Зоопарковете в Русе и Шумен никога не са имали лиценз. Поставените от МОСВ условия не се изпълняват. Нямаме друг избор, освен затваряне на части или на целите зоологически градини, добави Сербезов. Проблемът, който възниква при затварянето им е какво да се прави със животните, каза още той и допълни, че ЕС не дава пари за зоопаркове. Решението е правене на проект за изграждане и създаването на зоопарка. Важно е и да се прецени какви животни ще бъдат отглеждани.

От години Община Шумен има идея той да бъде ремонтиран и разширен зоопаркът, но затова са нужни над 1 000 000 лева, които засега не са осигурени, става ясно от репортаж на Националната телевизия.

Зоопаркът е разположен сред красивата природа на парк Кьошковете. Животните обаче, се отглеждат при условия, които не отговарят на европейските изисквания. Проблемът отдавна е в полезрението на местната власт, но заради липса на средства все още не е решен.

Елка Димитрова, експерт в Община Шумен коментира, че мястото, на което е изграден сегашният зоопарк, е твърде малко и не предразполага изграждането на нови клетки и изисква допълнително увеличаване на терена, за да може да се разположат клетките съобразно нормативните изисквания. Имаха идеята ръководството на общината да изградят на територията на природния парк голям, широк зоопарк, действащ сред природата, допълни тя.

Въпреки че зоокътът не е най-комфортното място, през годините няма случай животно да се е разболяло или да гладува. Дори през студените зимни дни се осигурява отопление.

"Затова, че са върху бетонни плочи, имало ли е случаи на заболяване? Ами, аз вече 12-та година работя тук и не е имало. Нямаме смъртност, ето и маймуната дълги години вече е в Шумен, не е имало проблеми, не се е разболявала, топлим си я зимно време.", заяви Теменужка Трайкова, служител в зоокъта.

Според Руслан Сербезов от МОСВ проблемът е къде ще бъдат закарани животните, след затварянето на зоопарковете, които нямат лиценз може да бъде решен, ако те се транспортират в Европа. В българските зоопаркове трябва да се ограничава бройката животни и да се подбират видове, за чието отглеждане са необходими по-малко средства.